Az idei év európai terrortámadásai kevésbé szervezett, ám annál fájdalmasabb merényletek voltak: az Iszlám Állam „katonáinak” kereszttüzébe koncertező gyerekek, turisták, ünneplők és a rend őreire kerültek 2017-ben, a terroristák alapjaiban rendítették meg az európaiak biztonságérzetét.

Az európai terrortámadások idén inkább a pszichés rombolásra épültek. Az Iszlám Állam katonái a manchesteri robbantás során számtalan fiatal gyermek életét oltották ki, a napokban egy férfi egy németországi műjégpályára akart behajtani, hogy gyerekeket gyilkoljon. A terrorszervezet rengeteg gázolásos merényletet is végrehajtott Európában. Ezeknek a támadásoknak az a célja, hogy az emberek rájöjjenek, hogy sehol sincsenek biztonságban – mondta Georg Spöttle a Híradó.hunak.

Január 1.: Szilveszteri mészárlás Isztambulban

Szilveszter éjszaka terrortámadást intéztek egy külföldiek által is igen kedvelt isztambuli szórakozóhely ellen: a Télapó-jelmezben érkező tettes lelőtte a bejáratot őrző rendőröket, majd tüzet nyitott az újévi ünneplőkre. A merényletnek harminckilenc halálos áldozata volt (közülük huszonhét külföldi állampolgár), és hetven ember sebesült meg. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta, az üzbég nemzetiségű elkövetőt január 16-án tartóztatták le.

Isztambul, 2017. január 1.
A Reina klubnál helyszínelnek rendőrök Isztambulban 2017. január 1-jén, miután az éjjel egy Mikulás-ruhás fegyveres tüzet nyitott a szórakozóhelyen szilveszterezőkre. Legalább harminckilenc ember, köztük több külföldi, életét vesztette. (MTI/AP/Emrah Gürel)

Február 3.: Késes támadás a párizsi Louvre-nál

Tüzet nyitott egy francia katona egy bozótvágó késekkel fenyegetőző férfira péntek reggel, aki sajtóhírek szerint „Allahu akbar” – kiáltással megpróbált behatolni a párizsi Louvre múzeumba. A késekkel fölszerelkezett férfi a Carrousel du Louvre bevásárlóközpont bejáratánál támadt rá négy járőröző rendőrre. Miután sikerült megszúrnia az egyik rendőrt, rálőttek a tisztek. A támadásnak nem volt halálos áldozata.

Rendőrök és mentők a párizsi Louvre múzeumnál 2017. február 3-án, miután a Louvre előtt egy katona tüzet nyitott egy emberre, aki állítása szerint megtámadta őt. (MTI/AP/Thibault Camus)

Március 22.: Terrortámadás a londoni Westminster hídnál

Kettős támadás rázta meg London központját március 22-én: egy férfi autójával embereket gázolt a Westminster hídon, majd autójából kiszállva a parlament bejáratnál rátámadt egy rendőrre, aki később belehalt a támadás okozta szúrt sérüléseibe. A támadó két elgázolt áldozata szintén meghalt. A támadót megölték. Legalább húsz sérültet kórházba szállítottak. A londoni rendőrség terrortámadásnak nyilvánította az incidenst.

Március 22.: Terrortámadás a londoni Westminster hídnál
Kettős támadás rázta meg London központját március 22-én: egy férfi autójával embereket gázolt a Westminster hídon, majd autójából kiszállva a parlament bejáratnál rátámadt egy rendőrre, aki később belehalt a támadás okozta szúrt sérüléseibe. A támadó két elgázolt áldozata szintén meghalt. A támadót megölték. Legalább húsz sérültet kórházba szállítottak. A londoni rendőrség terrortámadásnak nyilvánította az incidenst.

Április 3.: Robbantás a szentpétervári metróban

Pokolgépes merényletet hajtott végre egy terrorsejt egy szentpétervári metróban. A robbantásban tizennégy ember meghalt, és további százkét ember megsebesült. Az orosz nyomozó bizottság szerint Akram Azimov, a merénylet megszervezésével gyanúsított Abror Azimov bátyja egy Törökországban működő nemzetközi terrorcsoporttól kapott pénzt utalt át Akbarzson Dzsalilovnak, a szentpétervári robbantásos merénylet elkövetőjének. A pokolgépes merénylettel kapcsolatban korábban nyolc, szintén közép-ázsiai származású személyt vettek őrizetbe, mindannyian titkos terrorsejtek tagjai voltak.

Tűzoltók a szentpétervári metró egyik állomásán történt robbanás helyszínén 2017. április 3-án. Orosz híradások szerint a tíz halálos áldozat mellett mintegy félszázan sebesültek meg abban a két robbanásban, amely a szentpétervári metró két különböző állomásán történt. (MTI/Anadolu Agency/Szergej Mihajlicsenko)

Április 7.: Teherautós gázolás Stockholmban

Egy merénylő lopott teherautójával mintegy fél kilométert tett meg Stockholm belvárosának egyik sétálóutcájában, embereket gázolt el, majd egy üzletbe csapódott. A támadásban négy ember meghalt, és tizenöten megsérültek. A fő gyanúsított, a 39 éves Rakhman Akilov üzbég állampolgár később beismerte, hogy ő követte el a támadást.

A rendőrség kiüríti a stockholmi központi pályaudvart 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba. A sofőr legalább három embert halálra gázolt. (MTI/EPA/Anders Wiklund

Április 20.: Rendőröknek hajtott egy férfi a párizsi Champs-Élysées-n

Rendőrségi furgonba hajtott egy támadó Párizs leghíresebb sugárútján. A férfi meghalt. Sajtóhírek szerint 33 éves volt, a rendőrségi nyilvántartásban iszlamista radikálisként nyilvántartott francia állampolgárságú férfi. A belügyminiszter fogalmazása szerint ismételten a biztonsági erőket támadták meg Franciaországban. Egy Kalasnyikovot, több kézifegyvert és gázpalackot találtak a tűzszerészek a jármű csomagtartójában.

Rendőrök Párizsban

Május 22.: Terrortámadás egy manchesteri koncerten

Anglia egyik legnagyobb, csaknem félmilliós városában, Manchesterben hétfő éjjel terrorcselekményt történt. Egy férfi működésbe hozott egy nála lévő házi készítésű pokolgépet a városi aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén. A robbantásban huszonketten meghaltak, és ötvenkilencen megsebesültek, többségében tinédzserek. A merénylet elkövetője, a líbiai hátterű Salman Abedi is meghalt a robbantásban, amelyért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.  A terrortámadás másnapján, május 23-án az országban a legmagasabb, kritikus szintű terrorkészültséget léptették életbe.

Rendőrök a Manchester Arena előtt 2017. május 23-án hajnalban, miután az este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott a manchesteri rendezvényközpont bejárati csarnokában. Huszonkét ember életét vesztette, mintegy ötven megsebesült. (MTI/AP/PA/Peter Byrne)

Június 3.: Gázolás és késelés London szívében

Egy kisteherautó járókelők közé hajtott este 10 órakor a London Bridge-en, majd a közelben lévő Borough Market felé vették az irányt, és a merénylők embereket kezdtek megkéselni a környéken lévő éttermekben és pubokban. Nyolc embert öltek meg és ötvennek sérüléseket okoztak. A támadók mindannyian migrációs háttérrel rendelkeztek, a  22 éves Youssef Zaghba marokkói–olasz, a 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkói–líbiai származású volt. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Június 3.: Gázolás és késelés London szívében
Egy kisteherautó járókelők közé hajtott este 10 órakor a London Bridge-en, majd a közelben lévő Borough Market felé vették az irányt, és a merénylők embereket kezdtek megkéselni a környéken lévő éttermekben és pubokban. Nyolc embert öltek meg és ötvennek sérüléseket okoztak. A támadók mindannyian migrációs háttérrel rendelkeztek, a 22 éves Youssef Zaghba marokkói–olasz, a 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkói–líbiai származású volt. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Augusztus 17.: Merénylethullám Spanyolországban

Két autós merényletet hajtottak végre terroristák Spanyolországban. A tizennégy halálos áldozatot és több mint száz sérültet követelő akciókat az Iszlám Állam vállalta magára. Csütörtök késő délután egy fehér furgon hajtott végig a barcelonai sétálóutcán, a La Ramblán, de éjjel egy másik támadás is történt, Cambrils tengerparti üdülővárosban, ahol heten sérültek meg, az öt támadót pedig a rendőrök lelőtték.

Barcelona, 2017. augusztus 17.
A helyszínhez vezető utcát lezárják a rendőrök Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros Las Ramblas negyedében. Legalább egy ember életét vesztette, harmincketten megsebesültek. (MTI/AP/Giannis Papanikos)

Szeptember 15.: Terrortámadás a londoni metróban

Legalább huszonkét ember megsebesült, mikor felrobbant egy zacskóba csomagolt, festékes vödörnek tűnő, kisebb lánggal égő és füstölgő fehér műanyag vödör egy metrókocsiban London nyugati részén. A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette az incidenst, a rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövető után, de nem sikerült elfogni a tettest.

Robbanás történt egy metrókocsiban London nyugati részén, a Parson’s Green nevű megállónál 2017. szeptember 15-én, a reggeli órákban (Fotó: Reuters/Kevin Coombs)

Október 31.: Gázolás és lövöldözés New Yorkban

Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli, Sayfullo Saipov, az üzbég támadó 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba, a merénylet után azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ emlékműve közelében (MTI/EPA/Jason Szenes)

 

Helyszínelők a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ emlékműve közelében (MTI/AP/Craig Ruttle)

December 11.: Robbantás Manhattanben

Csőbomba robbant New York központjában egy buszpályaudvarnál helyi idő szerint hétfő reggel. A föld alatti merénylet halálos áldozatot nem követelt, négy ember megsebesült, az egyik maga a merénylő volt, egy bangladesi férfi. New York polgármestere terrorcselekményre tett kísérletnek nevezte a hétfői „sikertelen” robbantást. A rendőrség a támadás után nem sokkal őrizetbe vette a csőbomba készítőjét, a 27 éves Akayed Ullahot. Hírforrások szerint a robbanás véletlenül következett be. A történtek felelőse egy kezdetleges csőbombát kötözött magára, a robbanószerkezet a feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó (k) sajtótájékoztatót tart a New York Manhattan városrészében történt ismeretlen eredetű robbanás helyszínén 2017. december 11-én. A detonáció következtében három metróvonalat kiürítettek. A rendőrség megerősítette, hogy elfogtak egy gyanúsítottat (MTI/EPA/Justin Lane)

Forrás: hirado.hu

Kiemelt kép: ripost