Több ukrán polgármestert is elraboltak az oroszok: döntött az ügyükben az EU, itt vannak a részletek

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az oroszok tetteit / Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli az oroszok tetteit / Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli, hogy az orosz csapatok elrabolták Melitopol és Dnyiprorudne polgármesterét, amely újabb támadást jelent Ukrajna demokratikus intézményei ellen – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap.

Josep Borrell a Twitteren közzétett üzenetében aláhúzta: a polgármesterek elrablása kísérlet arra, hogy Oroszország illegitim alternatív kormányzati struktúrákat hozzon létre egy szuverén ország területén.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében szintén elítélte a két polgármester elrablását, valamint a „civilek válogatás nélküli orosz ágyúzását” Ukrajnában.

– Az emberrablások és az ukrán helyi hatóságokra nehezedő mindenfajta nyomásgyakorlás a nemzetközi jog újabb nyilvánvaló megsértésének számít – fogalmazott.

Oroszország Ukrajna elleni katonai és politikai agresszióját be kell szüntetni

– tette hozzá Michel.

Mint ismert, az ukrán külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy az orosz csapatok elhurcolták Jevhen Matvejevet, a dél-ukrajnai Dnyiprorudne város polgármesterét.

Nem ő volt az első

Matvejev a második ukrán polgármester, akit az elmúlt három napban elfogtak az orosz csapatok. A szintén dél-ukrajnai, Dnyiprorudnétől mintegy 80 kilométerre fekvő, az orosz erők által elfoglalt Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot pénteken fogták el orosz katonák arra hivatkozva, hogy szélsőségeseket támogat és nem hajlandó együttműködni az orosz hadsereggel. Helyére azóta Kreml-barát ukrajnai képviselőt neveztek ki.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap közzétett Twitter-üzenetében azt írta: az orosz „háborús bűnösök” újabb demokratikusan megválasztott ukrán polgármestert raboltak el.

„Helyi támogatás hiányában a megszállók terrort alkalmaznak”

– hangoztatta Kuleba.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Felszólítok minden államot és nemzetközi szervezetet, hogy állítsák le az Ukrajna és a demokrácia elleni orosz terrort– tette hozzá a külügyi tárcavezető.

Olekszandr Sztaruh, a dél-ukrajnai zaporizzsjai régió katonai vezetője az egyik közösségi oldalon vasárnap közzétett üzenetében megerősítette Jevhen Matvejev elfogását, és azt írta: „a háborús bűnök elkövetése Oroszország részéről rendszeressé vált Ukrajnában”.

mti, blikk

Hirmagazin.eu