forrás: Kossuth Rádió, Napközben

Sokkal több embert lehetne megmenteni Magyarországon, ha mindenki tisztában lenne az újraélesztéshez szükséges alapszintű ismeretekkel. Száz kórházon kívüli keringésmegállást csak néhány ember él túl a laikus újraélesztésbeli jártasság hiánya miatt – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Oktatások során gyakran használják Bee Gees Stayin’ Alive című számát, minthogy a 101/perces ütem éppen az a ritmus, amellyel a mellkas-kompressziót alkalmazni kell.

A fakultatív tanfolyamok mellett az újraélesztéshez szükséges alaptudás elsajátítható az autóvezetői vizsgát megelőzően is, mivel a jogosítvány megszerzéséhez elsősegély-nyújtási tanfolyamon kell részt venni, mindezek ellenére azonban baj esetén sokan nem mernek közbeavatkozni, mert attól félnek, hogy „még nagyobb bajt okoznak”. Pedig ha valakinek leáll a keringése, akkor csak segíteni tudunk, bármi, amit csinálunk, jobb, mint ha nem tennék semmit – hangsúlyozta a műsorban a Magyar Újraélesztési Társaság vezető oktatója.

A szituáció lélektanáról szólva Nagy Ferenc felhívta rá a figyelmet, hogy a legtöbbször nem vadidegenen kell segíteni, hanem családtagon, akit a baj otthon érhet.

hirmagazin_2015-07-27_143350

(MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Az alapvető tudnivalókat ismertetve felsorolta: miután meggyőződtünk, hogy a helyszíni biztonságos, meg kell szólítani a beteget, illetve óvatosan meg kell rázni a vállát. Ha nem reagál, hogyha eszméletlen, hangosan segítséget kell hívni. Ezt követően meg kell vizsgálni, van-e légzése a betegnek: a fejét hátrahajtva, az állát előreemelve azt kell figyelni, van-e 10 másodperc alatt legalább két normális légzése. Ha nincs, valószínűleg megállt a keringése, és el kell kezdeni az újraélesztést, ami 30 mellkas-kompresszióból áll, erősen, az említett ütemre végrehajtva. Hangsúlyozta: ha a segítséget nyújtó egyedül van, az újraélesztés megkezdése előtt neki kell értesítenie a mentőket.

Utóbbival kapcsolatban kiemelte: a diszpécser minden segítséget megad, a laikusok az ő utasításait követhetik, ennek köszönhetően pedig nagymértékben javulhat az újraélesztés sikeressége.

A lélegeztetést az végezze, aki tanulta, vagy pedig a diszpécser utasításait kell követni – tanácsolta Nagy Ferenc. Az esetek többségében a beteg nem kezd mozogni és lélegezni, azaz a mellkaskompressziót – és esetleg a lélegeztetést – a mentők kiérkezéséig folytatni kell – hangsúlyozta.

Magyarországon nagy számban érhetők el tanfolyamok, de a semminél az is több, ha valaki a videomegosztókon található felvételeket megnézi a témában – jegyezte meg.

A Magyar Újraélesztési Társaság vezető oktatója szólt arról is, hogy miután egyes északi országokban a közoktatás részévé tették az újraélesztés elsajátítását, a tapasztalatokból ítélve jelentős mértékben nőtt a túlélés statisztikai esélye.