Kezdőlap Életmód Életmód hírek Emberéleteket menthet a legújabb, 840 milliós fejlesztés

Emberéleteket menthet a legújabb, 840 milliós fejlesztés

otodikkeruletittlakunk

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az 50 és 70 év közöttiek vastagbélrákszűrését segítő világszínvonalú laboratóriummal bővült a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A berendezés egy óra alatt akár 1000 mintát is képes megvizsgálni. A szakemberek a szűrővizsgálatra buzdítanak, fájdalommentes és életeket lehet vele menteni – közölte az M1 Híradója.

Mostantól az M1 által bemutatott világszínvonalú laboratóriumba kerülnek a népegészségügyi szűrővizsgálatra beérkezett minták. A több mint 840 millió forintos fejlesztés a gyors és hatékony vizsgálatot segíti.

Minden automatikus. Zárt rendszerben gép veszi le a kémcsövek kupakját, majd kiveszi a szükséges mintát, és hozzákezd az analizáláshoz. Kizárólag vért keres, ez lehet az egyik jele annak, hogy valakinek vastagbélrákja van.

A berendezéssel óránként ezer vizsgálatot lehet elvégezni.

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília azt mondta: az eddig behívottak harmada vett csak részt a szűrésen, pedig a vizsgálat nem jár fájdalommal, csak mintát kell adni. A módszer a vastagbélrák korai diagnózisát segíti, ami életeket menthet.

„Gondoljunk minden beteg mögé egy családot is, akik ily módon megszabadulnak a betegségektől és ez sokkal szélesebb és sokkal messzebb mutató, mint önmagában egy laboratóriumnak az átadása, de természetesen ez az, ami megteremti az alapját ennek a népegészségügyi szűrőtevékenységnek” – fogalmazott Müller Cecília.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A székletvér izsgálat 2018 óta része a népegészségügyi szűrésnek. Az 50 és 70 év közöttieket kétévente a háziorvosuk értesíti arról, hogy vegyenek részt a programban, a betegség kockázata ugyanis ezt a korosztályt érinti a leginkább. Ha az elemzésnél vért találnak, akkor szükség van további orvosi vizsgálatra is.

Az eddig beküldött minták tíz százalékában találtak vért,

tizenkétezren vettek részt vastagbélrákszűrésen. 4600 esetben rákmegelőző állapotot, 670 embernél pedig rosszindulatú daganatot állapítottak meg.

„Mindenkit biztatok arra, hogy vegye igénybe ezeket a vizsgálatokat, és küldjék vissza az átvett egységcsomagokat. Két egymás utáni napon, vagy két egymást követő székletmintát küldjék be a laboratóriumba, mert abban az esetben ha a vizsgálat pozitív, jöhet a kolonoszkópia, ami már a korai diagnosztika rendkívül pontos módszere” – mondta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere.

A szakemberek szerint ha minden behívott részt venne a szűrővizsgálaton, évente ezer-kétezer ember életét lehetne megmenteni.

M1

Hirmagazin.eu


Exit mobile version