Home Sport Nemzeti sportok, nemzetünk sportolói Elúszott az ötödik hely, a szerbekkel sem bírtak a pólósaink

Elúszott az ötödik hely, a szerbekkel sem bírtak a pólósaink

Borítókép: Jansik Szilárd próbálkozik (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A franciák elleni kudarc után a nagy rivális szerbeket sem tudta legyőzni a férfi-vízilabdaválogatott a dohai világbajnokságon. A 11-10-es vereség eredményeképp szombaton a hetedik helyért játszhat a címvédő magyar csapat, Montenegró lesz az ellenfél

A szerb–magyar klasszikus párharc a férfi-vízilabdatornákon. Csak általában az érmekért csatáznak egymással, és nem azért, hogy esetleg az ötödik helyen végezzenek. A dohai vizes világbajnokságon viszont ez volt a helyzet. A mieink esetében ez különösen fájdalmas, hiszen címvédőként érkeztek meg Katarba, és a franciák elleni negyeddöntőt négygólos vezetésről bukták el. A szerbek a fő céljukat teljesítették a vb-n azzal, hogy a legjobb nyolc közé jutva olimpiai kvótát szereztek, minden más a ráadás lehetett volna. Ám érmet már a tokiói arany óta nem végeztek dobogón a legfontosabb viadalokon, így nem jelentett óriási meglepetést, hogy 15-13-ra elveszítették a horvátok elleni negyeddöntőt.

A meccs elején könnyedén bevették Vogel Soma kapuját a szerbek Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az első percek alapján gólgazdag mérkőzésnek ígérkezett a csütörtöki, eleinte szinte minden támadás góllal végződött. Aztán viszont, 3-2-es szerb vezetésnél megtorpant a magyar válogatott, sorra maradtak ki a fórok, miközben a szlávok két további ötméterest értékesítettek, és 5-2-re elhúztak.

Varga Zsolt tanítványai még érezhetően nem heverték ki a keddi pofont, ezért az első negyed után a szövetségi kapitány igyekezett rendet tenni a fejekben. Emellett kapust is cserélt, Vogel Somát Bányai Márk váltotta. Beváltak Varga Zsolt húzásai. Egy 3-0-s magyar sorozattal kezdődött a második negyed, amely végül 5-2-vel lett a miénk, tehát a nagyszünetben egyenlő, 7-7 volt az állás.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

Ezzel látszólag ellőtte a puskaporát a magyar csapat. A fordulás után sok lehetőségük volt a mieinknek arra, hogy 1-0 után először vezessenek a meccsen, de kimaradtak a helyzeteink. A szerbek két gólt bevágtak, Zalánki kései találatával 9-8-ra jöttünk fel.

A szomszédok az utolsó negyedben háromra növelték a különbséget, amiből kettőt sikerült ledolgozni a meccs végére. Az utolsó támadásunknál Vogel kezében volt az egyenlítő gól, de a kollégája útját állta a magyar kapus lövésének, így 11-10-re győztek a szerbek.

A szombati helyosztókon így a szerbek a görögökkel csapnak össze az ötödik helyért, a magyarok pedig a montenegróiakkal a hetedikért – ugyanúgy, mint 2022-ben, a hazai rendezésű világbajnokságon.

 

Lyukas volt a védelem

Bányai Márk szerint a franciák elleni vereség okozta sokkon még nem tudtak túllépni a magyar játékosok.

– Bennünk maradt a franciák ellen kaotikusra sikerült mérkőzés, az emberek nem felejtenek. De a szerbek ugyanúgy elveszített negyeddöntő után voltak, mint mi, talán ők hamarabb összeszedték magukat utána. Nekünk most ez annyira nem sikerült, sajnálom – nyilatkozta a M4 Sportnak a 24 éves kapus.

Varga Dénes úgy látta, a magyar védelem nem állította nagy feladat elé a szerbeket.

– Lyukas volt a védelem, talán ez volt a legnagyobb baj. Sok gól kaptunk, amikért nem kellett különösebben megdolgozniuk. Mi pedig igyekeztünk kiállításokat kiharcolni, aztán az utolsó másodpercben kellett befejeznünk a támadásokat. 

Vizes vb, férfi torna, az 5–8. helyért:
Szerbia–Magyarország 11-10 (5-2, 2-5, 2-1, 2-2)
a magyar gólszerzők: Zalánki 3, Varga 2, Kovács, Nagy, Német, Jansik, Vigvári 1-1

Borítókép: Jansik Szilárd próbálkozik (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version