Meghibásodás miatt orrfutómű nélkül szállt le a FedEx Airlines egyik Boeing 767-es teherszállító repülőgépe szerdán az isztambuli repülőtéren, sérülés nem történt – közölte a török közlekedési minisztérium.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtérről felszállt Boeing pilótája arról tájékoztatta az isztambuli repülőtér irányítótornyát, hogy nem nyílik ki a futóműve, ezért a torony útmutatásával kísérelte meg a landolást és sikerült a kifutópályán tartania a 767-est – áll a tárca közleményében. A hiba okáról egyelőre sem a Boeing, sem a repülőtér nem adott ki tájékoztatást.

Twitter-post/videó

A leszállásról készült videofelvételeken az látszik, hogy szikrák repkedtek és füst gomolyog, miközben a repülőgép talajjal érintkező első részével végigsiklik a kifutópályán, majd megállás után a készenlétbe helyezett reptéri mentőegységek tűzoltóhabot fecskendeznek rá.

A Boeing repülőgépgyártó leginkább a 737-es modelleket érintő közelmúltbeli problémák miatt, illetve a légitársaságok, a szabályozó hatóságok és a befektetők nyomására idén úgy döntött, hogy átalakítja vezetőségét.

FedEx 767-300ER freighter lands with nose-gear retracted at Istanbul https://t.co/4YzBd386jd via @NewsNowUK pic.twitter.com/Ke6aE5QeXG— Joe (@jpr747) May 8, 2024

A problémák közül legutóbb január elején egy szinte vadonatúj 737 Max 9-esnek nem sokkal felszállás után kiszakadt egy oldalpanelje, nagyméretű nyílást hagyva a gép oldalán. Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy az incidensnek nem voltak súlyos, akár halálos áldozattal járó következményei. A cég az eset után azonnali hatállyal megvált a 737-es program vezetőjétől.

Forrás

Hirmagazin.eu