11.6 C
Budapest
2022. szeptember. 30. péntek

Előkerült a 165 évvel ezelőtt elsüllyedt Aranyhajó 58 milliárdos kincse

Dátum:

Megosztás:

Reno — Végre fény derült a legendás „Aranyhajó” titkára. Az 1857-ben az Dél-Karolina partjainál elsüllyedt U.S.S. Central America a fedélzetén, a mai értékén számolva, mintegy 150 millió dollárnyi (58 mil­liárd forint) kinccsel szállt a hullámsírba. Most kiállították a rakomány egy részét és a megtalált használati tárgyakat, így a nagyközönség is megnézheti, mit rejtett a titokzatos roncs.

Az aranyláz korszakában működő oldalkerekes gőzhajó Kubából New Yorkba tartott, amikor a hurrikán lecsapott rá. A fedélzetén 578-an utaztak, ám a katasztrófát csak 153-an, főként nők és gyermekek élték túl, 425-en odavesztek.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Velük együtt nyelte el a tenger a raktérben elhelyezett kilenc tonna aranyat (tömböket és érméket), valamint más műkincseket is. Egészen jó állapotban megmaradt egy, a világhírű farmergyárat alapító Levi Strauss által készített bányásznadrág, és a mester aranyára is rátaláltak. Valamint előkerült egy misztikus dagerrotípia is, amelyet csak a Mélység Mona Lisájaként említenek a megörökített hölgy különleges mosolya miatt.

Összesen kilenc tonna arany volt a fedélzeten / Fotó: Getty ImagesÖsszesen kilenc tonna arany volt a fedélzeten / Fotó: Getty Images

Sok idő telt el, amíg eljutottak a kutatók a happy endig, hiszen 1980-ban talált rá a roncsra és a rakományra egy szélhámos kincsvadász kapitány, Tommy Thompson és legénysége. Máig nem tudják, hova tüntette azt az 500 darab aranydollárt, amelyet azóta sem találnak. Állítólag egy titkos befektetői csoport 12 millió dollárt (4,6 mil­liárd Ft-ot) adott neki az expedícióra, hogy megkaparinthassa az „Aranyhajó” rakományának nagy részét.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A hatóság azonban idejében lépett, így a kincsek nagy része nem került a feketepiacra. Végül 2014-ben emelték ki az utolsó roncsdarabot is, ám eddig elhúzott a pereskedés.

Itt a videó a milliárdos kincsek részleteiről – videó

– Sok minden történt, de végre kiállíthattuk a U.S.S. Central America kincseit, így megtekintheti a nagyközönség is az ország egyik legtitokzatosabb hajótörésének maradványait – magyarázta a Reno Gazette Journalnak Bob Evans, a kutatás vezetője. – Olyan ez, mintha egy időkapszulára bukkantunk volna, amelyet megnézve képet kapunk arról, hogyan éltek az emberek több mint 150 évvel ezelőtt.

Legendás ruhagyáros

Az aranyát ezen a hajón szállíttató Levi Strauss 1853-ban ment San Franciscóba, hogy az aranylázban megcsinálja a szerencséjét. Gombos farmernadrágját 1873-ban szabadalmaztatta, amely innentől Amerika, majd a világ legikonikusabb ruhamárkájává vált.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Szlovák védelmi miniszter: “Ez óriási hír” – Szlovákia 200 millió dollárt kap fegyverre az USA-tól

Szlovákia 200 millió dollárt kap amerikai kormányalapokból, amit amerikai katonai felszerelések vásárlására fordíthat. "Ez óriási hír, ezt a pénzt...

Vagyonnyilatkozatok: a kormány meghajlik az Európai Bizottság előtt

Újra kell számolja vagyonát november 1-je után számos politikai és közéleti vezető. Benyújtották az EB-vel egyeztetett vagyonnyilatkozattal kapcsolatos...

Több ország a világon, de köztük is Franciaország továbbra is nagy erővel támogatja Ukrajnát!

Catherine Colonna, francia külügyminiszter szerdán ígéretet tett arra, hogy Franciaország hosszabb távon is támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben. – Miközben Oroszország...

Belebukott a sikkasztási vádba a korábbi vezetőség: megválasztották az új elnököt a MOL horvátországi partnerénél – Mutatjuk, ki ő

Az INA horvát olajipari vállalat felügyelőbizottságása (fb) szerdán tudomásul vette a Mol Nyrt. által az INA igazgatótanácsába delegált...