Kezdőlap Főhírek Külföld Ellenzéki ultimátum Aljakszandr Lukasenkának

Ellenzéki ultimátum Aljakszandr Lukasenkának

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Október 25-ig kapott haladékot a fehérorosz elnök az ellenzék három követelésének végrehajtásához. Ha nem tesz eleget neki, sztrájk és útlezárások jönnek.

Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek a fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja, országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait – írja az Interfax orosz hírügynökség jelentése alapján az MTI.

„Két hónapnyi politikai válság, erőszak, illetve törvénytelenség van mögöttünk, és mi torkig vagyunk ezzel

– idézte az Interfax a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Telegram-oldalán megjelent közleményt. – Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk. A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három feltétlen követelésünket teljesítse.”

Az ellenzék vezető három követelése:

  1. Lukasenkának be kell jelentenie lemondását
  2. az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie
  3. minden politikai foglyot szabadon kell engedni

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, és ezreket vettek őrizetbe.

A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt hangsúlyozta:

amennyiben nem teljesülnek ezek a követelések október 25-ig, „akkor az egész ország békésen kivonul az utcákra egy nemzeti ultimátummal”.

Hangsúlyozta, hogy ebben az esetben

október 26-án országos sztrájkba kezdenek, lezárják az utakat és az állami üzleteknek sem lesz forgalmuk.

„Tizenhárom napunk van a felkészülésre – tette hozzá Cihanouszkaja –, és ezalatt a fehéroroszok folytatják békés, de kitartó tiltakozásukat”

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Sebastian Borowski
infostart

Exit mobile version