A szavazatok 85 százalékos feldolgozottsága mellett úgy látszik az ellenzék jelöltjei már megelőzhetetlenek: hatalmas győzelem született Jászberényben.

A mai napon megtartották az időközi választásokat Jászberényben, miután tavaly októberben feloszlatta magát a képviselő-testület. A polgármesteri pozíciót végül Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület delegáltja foglalhatta el.

A 10 választókerület közül egyet sem sikerült behúznia a kormánypártok indulóinak: teljes győzelmet aratott az ellenzék. Négy fideszes képviselő kompenzációs listán jutott be a testületbe.

(A legfrissebb hírek itt)

A választás tétje hatalmas volt és nem csak azért, mert a jászberényi választás volt az első nagy összecsapás idén a Fidesz és az ellenzék között. A jobboldal három év után vissza akarta venni a Jászság szívét, az ellenzék pedig azt be akarta bizonyítani, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának támogatása nélkül is lehet sikeres az összefogás, még Márki-Zay Péter is beszállt.

És sikerült nekik: Az ellenzék győzelme azért is nagy jelentőségű, mert mindezt a Demokratikus Koalíció segítsége nélkül vitték véghez.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt 2022 októberében a település képviselő-testületének tizenöt tagja közül nyolcan úgy döntöttek – köztük a polgármester, Budai Lóránt is –, hogy rendkívüli ülés során a képviselő-testület feloszlatja magát.

Az időközi választásokon a polgármesteri pozícióért indult

  • Budai Lóránt – Közösen Jászberényért Egyesülettől,
  • Nagy Tímea – független jelölt,
  • dr. Besenyi Orsolya – független, a Fidesz-KDNP által támogatott jelölt, és
  • dr. László Péter – Mi Hazánk Mozgalom jelöltje.

Budai Lórántnak most harmadszor kellett harcba indulnia a polgármesteri posztért

(A legfrissebb hírek itt)

Még 2019 októberében nagy meglepetést okozott, hiszen 14 szavazattal legyőzte a Fidesz jelöltjét. A kormánypárt nem fogadta el akkor az eredményt, így végül novemberben meg kellett ismételni a választást. Ekkor ismét Budai győzött, ám ekkor már 14 szavazat helyett 3758 szavazatot kapott.

„Ma 19 órakor lezárult a szavazás. Köszönöm mindenkinek, aki fontosnak érezte, hogy döntsön a városunk sorsáról. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen sokan mentetek el szavazni, remélem bölcs döntés fog születni. Köszönöm a rengeteg biztató szót és a mindig kedves fogadtatást! Most várjuk az eredményeket. Hajrá Jászberény! – írta az újraválasztott polgármester Facebook oldalán, mikor lezárult a szavazás.

blikk

Hirmagazin.eu