Megkezdődött a hétvégén az európaiak evakuálása a zavargások sújtotta Új-Kaledóniáról – közölte a Franciaországhoz tartozó, csendes-óceáni szigetcsoport főbiztossága.

A helyzet „továbbra is nagyon nehéz a szigetlakók számára”, különösen a székhely, Nouméa térségében – ismertette Marie Guévenoux tengerentúli területekért felelős miniszter. Hozzátette: továbbra is érvényben van a rendkívüli állapot.

A két hete kitört zavargásokban eddig heten vesztették életüket. Az erőszakba fulladó tiltakozások azt követően törtek ki, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta fel a terület több ezer olyan lakosát, aki legalább tíz éve él ott, és ezt az őslakosok a központi befolyás növelésére tett kísérletként értékelték.

A  központi kormányzat jelentős csendőri erősítést vezényelt a térségbe a helyzet lecsillapítására.

Szombaton mindenek előtt turistákat menekítettek ki nouméai repülőtéren keresztül katonai gépekkel Ausztráliába, illetve Új-Zélandra, ahonnan majd kereskedelmi járatokkal utazhatnak tovább. A legtöbb érintett francia állampolgár. Canberra és Wellington már kedden megkezdte saját állampolgárai kimenekítését.

Kép és forrás: https://www.economx.hu/kulfold/menekites-uj-kaledonia-diplomacia-zavargasok-eroszak.790324.html;

#menekülés , #Nouméa , #ÚjKaledónia , #miavéleményed , #monddmegte , #tiktok , #hirmagazin

Forrás

Hirmagazin.eu