Kezdőlap Tudástár Technika, kommunikáció Elkészült az USA első futurisztikus rombolója

Elkészült az USA első futurisztikus rombolója

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Kihajózott a tengerre a legnagyobb amerikai romboló a Maine állambeli Bath-ből hétfőn. A Bath Iron Works nevű hajóépítő vállalat telepének elhagyását mintegy kétszáz hajóépítő, tengerész és helyi lakos kísérte figyelemmel.

A hajó a Zumwalt-osztály első modellje, összesen három ilyen rombolót gyártanak le a tervek szerint. A futurisztikus külsejű USS Zumwalt 183 méter hosszú és 13600 tonna súlyú.

A hajóépítő vállalat a télen végzi el az utolsó ellenőrzéseket és módosításokat, és leteszteli a romboló teljesítményét, mielőtt átadnák az amerikai haditengerészetnek jövőre. A lopakodó kialakítású hajó elektromos meghajtású, újfajta radarral és hanglokátorral, illetve fegyverzettel van felszerelve. A fejlett elektronikus önműködő berendezéseinek köszönhetően a hadihajó sokkal kisebb számú legénységet igényel, mint a jelenleg hadrendben álló rombolók.
A rengeteg újdonság miatt a USS Zumwalt építése sok késedelemmel járt és így arányosan növekedtek a költségei is. Az első Zumwalt-osztályú romboló végleges ára várhatóan legalább 4,4 milliárd dollár (közel 1,3 ezer milliárd forint) lesz.

 

Forrás: kárpáthír


Exit mobile version