Home Hírek Tudástár Elképesztő, tényleg létezett: megtalálták Noé bárkáját

Elképesztő, tényleg létezett: megtalálták Noé bárkáját

Illusztráció, femina

Egy törökországi geológiai képződményt feltáró csoport olyan kőzet- és talajmintákat vizsgált, amelyekről úgy vélik, hogy Noé bárkájának maradványait tartalmazzák.

A projekt 2021-ben kezdődött és jelenleg is tart, de az első elemzések alapján a mintákban agyagos és tengeri anyagokat, valamint tengeri élőlényeket találtak.

Az 1959-es fotó, amelyen Durupinar kapitány felfedezte a Noé bárkája formációtFORRÁS: NOAHARKSCAN

A kutatók szerint ezek az eredmények azt jelentik, hogy a bárka alakú halmon Kr. e. 5500 és 3000 között emberi tevékenységet folytattak.

A Biblia azt állítja, hogy a bárka a törökországi Ararát hegységben feneklett meg egy 150 napos özönvíz után, amely elárasztotta a Földet és elpusztított minden élőlényt, amely nem volt a fából készült hajóban.

Az Ağrı Doğubayazıt körzetében található geológiai képződmény 1959-es felfedezése óta potenciális helyszínnek számít.

A hegy Törökország legmagasabb csúcsa, 5029 méter magas, és olyan az alakja, mintha egy bárka lenne.

A bárka mérete a bibliai leírás szerint „300 sing, 50 sing, x 30 sing”, ami mai mértékegységben számolva azt jelenti, hogy nagyjából 157 méter hosszú, 26 méter széles és 16 méter magas lehetett.

A Noé bárkája alakzat az Ararát hegységbenFORRÁS: NOAHARKSCANS

Az Isztambuli Műszaki Egyetem (İTÜ), az András Egyetem és az Ağrı İbrahim Çeçen Egyetem (AİÇÜ) által vezetett szakértői csoport majdnem egy éve dolgozik a helyszínen, és mintákat gyűjt, amelyekről úgy vélik, hogy kulcsot rejtenek a bibliai történet megerősítéséhez.

Munkájuk első része 2022 decemberében kezdődött, amikor is 30 kőzet- és talajdarabból álló mintát gyűjtöttek, amelyeket az ITU laboratóriumában elemeztek – írja az Arkeonews.

Faruk Kaya professzor, az AİÇÜ rektorhelyettese elmondta:

„A vizsgálatok során kapott első eredmények szerint a régióban már a kőrézkor (kalkolitikum) óta, vagyis a Kr. e. 5500 és 3000 közötti időszakban emberi tevékenység folyt. Ismert, hogy Noé próféta áradása 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A datálás szempontjából megállapítható, hogy ebben a régióban is volt élet. Ez derült ki a laboratóriumi eredményekből.”

A terület geológiai felméréseFORRÁS: NOAHARKSCANS

„A datálás alapján nem lehet azt kijelenteni, hogy a hajó itt van. Hosszú ideig kell még dolgoznunk ahhoz, hogy azt feltárjuk” – tette hozzá Kaya professzor.

Bár az özönvizet sokan történelmi eseménynek tekintik, a legtöbb tudós és régész nem hisz a bárka történetének szó szerinti értelmezésében.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version