Az orosz nukleáris katonai vonat mozgásban van, vélhetőleg azért, hogy Oroszország figyelmeztesse a Nyugatot: Putyin kész eszkalálni ukrajnai háborúját.

Az orosz védelmi minisztérium nukleáris fegyvereket szállító hatalmas tehervonatát mozgásban látták, ahogy Oroszország középső részén halad keresztül – írja a DailyMail.

Az APC-ket is szállító vonaton olyan harckocsik is találhatóak, amiket feltehetően nagyobb teljesítményű tornyokkal, megerősített, rajtaütés- és aknabiztos páncélzattal, valamint légtisztító rendszerrel látták el. E harcjárműveket úgy tervezték, hogy a benne ülők hatékonyan tudjanak működni a folyamatos gyalogsági támadásokkal szemben.

Az ilyen fejlett katonai hardverek, amelyekhez hasonlót eddig alig vetettek be az ukrajnai frontvonalakon, állítólag az orosz védelmi minisztérium 12. főigazgatóságához tartoznak. Ez a szakosodott részleg a fegyverek tárolásával, karbantartásával és a fegyverek biztosításával foglalkozik, például a Stratégiai Rakétaerők számára: utóbbi egy olyan orosz katonai ág, amely nukleáris rakétákat irányít, és Putyin nukleáris programjának kulcsfontosságú részét képezi.

Minden lényeges hír a háborúról!

Konrad Musyka, katonai elemző azt állította, az ilyen egységek bevetése a konfliktus közelgő eszkalálódását jelezheti a háborúskodó orosz elnök részéről, vagy a nagyszabású nukleáris gyakorlatok előfutára lehet.

A NATO figyelmeztette a tagállamokat, hogy Oroszország Belgorod atom-tengeralattjárója elhagyta fehér-tengeri bázisát, továbbá Putyin kulcsfontosságú szövetségese, Ramzan Kadirov azt mondta, az orosz hadseregnek „kis hatóerejű nukleáris fegyvereket” kellene bevetnie az ukrajnai háború megfordítása érdekében. A két tény együtt nem kimondottan ad okot a bizakodásra.

Ám Muzyka szerint az atomfegyvereket használó egységekhez tartozó nehéz haditechnikai eszközök mozgása még nem feltétlenül jelenti azt, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készül Ukrajnában:

De azt sugallta, ez „jelzés lehet a Nyugatnak, hogy Moszkva eszkaláljaa konfliktust”.

blokk

Hirmagazin.eu