A fő­vá­ros­ban több olyan jár­da­sza­kasz van, ami­vel senki sem fog­lal­ko­zik, úgy tűnik, mintha nem tar­tozna sen­ki­hez.

Ezen a héten még biztosan marad a fagy, ráadásul a hőmérséklet -10 fok alá eshet éjszakánként, ami csak rontani tud a már most is jeges utak, járdák állapotán. A törvény szerint ingatlantulajdonosok feladata tisztán tartani az épület előtt lévő járdaszakaszt, beleértve a hó- és síkosságmentesítést.

Hiába van életben a rendelet immár sokadik éve, a gyalogosok arra panaszkodnak: Budapesten sokan magasról tesznek arra, hogy házuk előtt korcsolyapálya van, sok esetben pedig nem egyértelmű, kinek kellene megszüntetnie a jeges szakaszokat. Az egyik útért az FKT Zrt. felel, a másikért a BKV, a harmadikért az önkormányzat, a negyedikért a lakók – és így tovább. Tehát senki nem végzi el a munkát!

Egy durvább esés akár életveszélyes sérülést is okozhat!

Életveszély: Jégpáncél Budapest több pontján, nincs, aki takarítsa
Jégpáncél Budapesten
Fotó: Sulyok László

Nem is emlékszem arra, hogy mikor volt napokon keresztül ilyen nagy jégpáncél a belvárosban. Szinte dupla annyi időbe telik eljutni bárhova is, mint korábban, nem beszélve arról, hogy nincs mibe kapaszkodni a tereken vagy a szélesebb járdákon

– panaszkodott a Ripost-nak egy budapesti asszony, aki szerint rendszeresebben kellene takarítani a jeges területeket.

Egyszerűen nem értem, hogy a járda egyik része le van takarítva, a másik nem. Az kihez tartozik? Miért nem takarítja senki?

– tette fel jogosan a kérdést a nő.

Életveszély Jégpáncél Budapest több pontján, nincs, aki takarítsa 1
Vajon ez a járda kihez tartozik?
Fotó: Sulyok László

Több száz munkás küzd a jég ellen Budapesten

A múlt heti havazás kezdetekor 74 darab téli kocsi dolgozott az utakon, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 400 munkással állt neki a közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítésének. Jelenleg a nappali műszakban 59 jármű végzi a még hátralévő mellékutak szórását, valamint több mint 300 fő kézi erővel a társaság által kezelt közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítését.

A munkát  nehezíti a -9,-11 fok körüli hőmérséklet, mert a hintőanyag kevésbé tudja olvasztani a jeget

– tudta meg a Ripost az FKF sajtóosztályától.

Büntetés jár a jeges járdáért

A fővárosban a közterület-felügyelők ellenőrzik, hogy az ingatlan tulajdonosa elvégezte-e a járdák letakarítását és csúszásmentesítését. Ahol azt tapasztalják, hogy a tulajdonos nem tett eleget a kötelezettségének, ott elsőként felhívják a figyelmet az elmaradt munkálatra. Ha egy másik alkalommal is azt látják, hogy a tulajdonos elmulasztotta a takarítást, akár 50 ezer forintra is büntethetik!

Első ütemben a több mint 1200 km-es főútvonal-hálózaton végzi az FKF Nonprofit Zrt. a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést.  A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2., 6., 10., és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak.  A mintegy 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.
Életveszély Jégpáncél Budapest több pontján, nincs, aki takarítsa 2
Csúszós járda
Fotó: Sulyok László

Kártérítés baleset után

Ha valaki elcsúszik a jégpáncélon, kártérítést kérhet. A sérült gyalogosnak ez esetben igazolnia kell, hol történt a baleset, jegyzőkönyvet kell felvenni, társasház esetén pedig a közös képviselőt is helyszínre kell hívni.

Az a tapasztalat, hogy sokan inkább a gyógyulásra koncentrálnak és nem a jogi procedúrákra koncentrálnak. Hangsúlyozom, a baleset után utólag is ki lehet nyomozni az önkormányzatnál az ingatlan helyrajzi számát, a földhivatalnál pedig ez alapján meg lehet tudni, ki a tulajdonos. Polgári pert is lehet indítani

– mondta a Ripost-nak dr. Tóth András jogász.

Forrás: Ripost