Home Főhírek Külföld Eldőlt: Liz Truss lesz az új brit kormányfő

Eldőlt: Liz Truss lesz az új brit kormányfő

Egy héten belül előáll válságkezelési tervével Liz Truss, akit a konzervatívok megválasztottak a párt és egyben a kormány élére.

A piacok azonban aggódnak, hogy az ígért adócsökkentés csak tovább ront az egyébként is katasztrófához közeli gazdasági helyzeten.

Lassuló gazdaság, száguldó infláció, megélhetési és energiaválság – ilyen, azonnali és drasztikus intézkedéseket követelő kihívások kezelése vár az új brit kormányfőre.

Liz Truss Rishi Sunak volt pénzügyminisztert győzte le. Fotó: Susannah Ireland/AFP

Liz Truss meg is ígérte, hogy egy héten belül bemutatja a válságkezelésre vonatkozó tervét. Bár részletekbe nem bocsátkozott, sajtóértesülések szerint

a csomag értéke az adócsökkentésekkel és a háztartásoknak nyújtott közvetlen támogatással együtt elérheti a százmilliárd fontot.

(Egy font 465,2 forint). A piacokat aggasztják a tervek, elsősorban az adócsökkentés, mely várhatóan tovább ront az egyébként is rossz inflációs helyzeten, felgyorsítja a kamatemelést, és súlyosbítja a várható recessziót.

Az aggodalmak miatt a font árfolyama és a kötvényhozamok is estek az elmúlt hetekben, Kwasi Kwarteng, az üzleti ügyekért felelős miniszter azonban, aki várhatóan megkapja majd a pénzügyi tárcát, igyekezett megnyugtatni a befektetőket.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Szerinte az új kormány megengedheti magának, hogy újabb hiteleket vegyen fel a csomag finanszírozására.

„Tekintettel a válság súlyosságára, szükség lesz némi költségvetési lazításra, hogy átsegítsük az embereket a télen. Ez a helyes dolog ilyen nehéz időkben” – írta Kwarteng a Financial Timesban. Kwarteng szerint Nagy-Britannia adósságának a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya Németország után a második legalacsonyabb a hét legfejlettebb ipari állam (G7) között – az első negyedévben 99,6 százalékot tett ki –,

így nincs szükség túlzott költségvetési szigorításra.

Hangsúlyozta azonban, hogy a támogatást fiskális szempontból felelős módon nyújtják majd be. „Liz elkötelezett a takarékos állam mellett, és amint a közvetlen sokkon túl vagyunk, azon fogunk dolgozni, hogy idővel csökkentsük a GDP-arányos adósságot” – tette hozzá.

Fotó: SUSANNAH IRELAND / AFP

Azzal is igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy az új kormány „továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a Bank of England (BoE) függetlensége és a jegybank fontos feladata mellett, hogy a következő hónapokban csökkentse az inflációt”.

„A monetáris és fiskális politika összehangolása döntő fontosságú” – tette hozzá. Truss korábban kijelentette, hogy a központi bank megbízatását – annak függetlenségét tiszteletben tartva – felül kívánja vizsgálni. Egyik támogatója viszont megkérdőjelezte, hogy a BoE-nek kizárólagos hatáskörrel kellene-e rendelkeznie a kamatlábak meghatározására – emlékeztetett ezzel kapcsolatban a Reuters.
Kwarteng szerint

Truss arra is törekedne, hogy a brit gazdaság 2,5 százalékos növekedést érjen el,

és e cél elérése érdekében beruházásokra összpontosít majd, nem pedig arra, hogy a kormány hogyan módosítja az adókat és költekezik.

Ez a növekedés azonban egyelőre csupán álomnak tűnik. A második negyedévben 0,1 százalékkal zsugorodott a GDP, és legutóbb a Brit Kereskedelmi Kamara (BCC) figyelmeztetett, hogy a gazdaság az év végére recesszióba süllyed. Megvágta a növekedési kilátásokat a Goldman Sachs is, az amerikai pénzügyi szolgáltató szerint a brit gazdaság a korábban becsült 1,1 százalékos bővülés helyett jövőre valószínűleg 0,6 százalékkal zsugorodik.
Az infláció a jelenlegi 10,1 százalékról a BoE előrejelzése szerint októberre 13 százalék fölé ugrik, de a jövő év elejére a Citi már 18 százalékot, a Goldman Sachs pedig 22 százalékot prognosztizál arra az esetre, ha a földgázárak a jelenlegi szinten maradnak.

Az energiaárak már így is olyan szinten vannak, hogy felmérések szerint a lakosság több mint negyede nem lesz képes fűteni télen, a háztartások többsége energiaszegénységbe süllyed, zuhanás lesz a kiskereskedelemben, a vendéglátóiparban és a turisztika területén.
Liz Trusst és Boris Johnsont a tervek szerint kedden fogadja II. Erzsébet királynő, aki formálisan tudomásul veszi a miniszterelnök távozását, és megbízza a megválasztott utódot a tisztség ellátásával.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az esemény a királynő egészségi állapota miatt kivételesen nem a londoni Buckingham-palotában lesz majd, hanem az uralkodó skóciai nyári rezidenciáján, a Balmoral kastélyban.

Truss II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke lesz.

Nem bíznak a britek az új kormányfőben

Nem sok jót vetít előre Liz Truss számára a YouGov múlt héten végzett felmérésének eredménye. Eszerint a megkérdezettek csupán 12 százaléka számít arra, hogy az új miniszterelnök jó munkát végez majd, 20 százalék átlagos, 52 százalék pedig rossz vagy borzalmas teljesítményre tartja csak alkalmasnak. A válaszadók 21 százaléka tartja őt kompetensnek, kétharmaduk szerint viszont nem érzi át az emberek problémáit. Csak az emberek 13 százaléka bízik a konzervatív pártban, hogy meg tudja oldani a megélhetési válságot, amely a válaszadók 74 százaléka szerint a legfőbb prioritás a gazdaság (47 százalék), a környezetvédelem (28 százalék) és a migráció(20 százalék) előtt.

vg

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version