10.3 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Elbukott a Netanjahu kormány elleni bizalmatlansági szavazás

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Elbukott ellenzéki bizalmatlansági indítvánnyal kezdődött a kneszet téli ülésszaka Izraelben – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió hétfőn.

Elbukott a Benjámin Netanjahu kormányfő vezette kormánykoalíció elleni bizalmatlansági szavazás, mert a kezdeményezők nem tudták megszerezni a törvényhozók többségének támogatását. A miniszterelnök pártja, a Likud a voksolás után össztüzet zúdított az ellene szavazó, Naftali Bennet vezette jobboldali, Jobbra (Jamina) nevű pártra, amelyhez a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hetekben jelentős részben átpártoltak a korábbi Likud-támogatók.

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék és a Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetője Benjámin Netanjahu menesztésére kérte a törvényhozókat pártjának „konstruktív bizalmatlansági” indítványával. Ha sikerült volna megszereznie 61 szavazatot, vagyis a 120 honatya többségének támogatását, akkor Lapíd vezetésével új kormány alakulhatott volna a jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján. Lapíd erre szólította fel Beni Ganzot, a kormánykoalícióban részes Kék-Fehér párt elnökét.

Ganz azonban azt felelte, hogy nem támogatja a javaslatot, mert annak nincs esélye, ugyanis az általa vezetett Kék-Fehérrel együtt sem lenne együtt a parlamenti többség, mert a Kék-Fehérből kivált és A Föld Útja (Derech Erec) néven önálló frakciót alkotott két képviselő nem állt melléjük.

Noha a kormány túlélte az ellene meghirdetett voksolást, a tévé politikai szakértői mégsem jósolnak hosszú jövőt a jelenlegi kneszetnek, s úgy vélik, hogy a téli ülésszak egyben az utolsó is lesz a 23. parlament történetében, amely a belső ellentétek miatt várhatóan új választások kiírásával fog véget érni a következő hónapokban.

A kormány két vezető pártja, a jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér kapcsolata ugyanis egyre feszültebb, egymást vádolják a koalíciós egyezmény megszegésével, a koronavírus elleni küzdelem átpolitizálásával és az ország ismételt parlamenti választásokba kényszerítésével.

Chili Trupper, a Kék-Fehérhez tartozó kulturális és sportminiszter kijelentette, hogy Benjámin Netanjahu politikai, személyes okokból döntött a már több mint három hete tartó, súlyos gazdasági károkat okozó országos zárlatról, hogy ne haragítsa magára az ultraortodoxokat a csak vallásos és különösen fertőzött települések lezárásával, szerintük megkülönböztetésével.

A Kék-Fehér párt Ganz vezényletével a téli ülésszak kezdete előtt ultimátumot intézett a kormányfőhöz: ha az év végéig nem szavazzák meg a jövő évi költségvetést, akkor nem támogatják tovább a kormányt, és véget vetnek a májusban létrejött koalíciós kormányzásnak.

Az ülésszakot megnyitó Reuven Rivlin államelnök beszédében a vitatott kérdésekre utalva új rendőrfőparancsnok megválasztását sürgette, miután már két éve betöltetlen ez a jelenlegi helyzetben – a tömegtüntetések és a koronavírus-válság miatt – különösen fontos hivatal, valamint a jövő évi költségvetés gyors elkészítését kérte a kormánytól a következő évre a gazdasági stabilitás megteremtésére.

Netanjahu az ülésszakot megnyitó beszédében a második országos zárlat eredményességét hangsúlyozta a járvány visszaszorításában, és a helyi kommentátorok szerint tőle szokatlan módon nem támadta személyében sem Beni Ganzot, koalíciós pártelnök-társát, sem Jaír Lapidot, az ellenzék vezérét. A később felszólaló Naftali Bennet kijelentette, hogy az országos zárlat Netanjahu koronavírus-válságkezelésének kudarcát jelenti, és nem ad okot büszkeségre.

Az ellenzék hivatalos vezére, Lapid is eltért saját hagyományától, és viszonylag visszafogott hangon hívta fel a figyelmet a kormány féléves történetének kudarcaira, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben elkövetett hiányosságokra, majd mindezért felszólított a jelenlegi kabinet feloszlatására.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Fulladás

weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Fulladás

Niedermüllerék hűségesküt tettek az amerikai nagykövetnek – adta hírül a PestiSrácok.hu. Ahogyan elnézem ezt a fényképet, ezt a tülekedést, amint...

Elindult a határ felé Putyin nukleáris fegyvereket szállító tehervonata – Sokkoló üzenet a Nyugatnak

Az orosz nukleáris katonai vonat mozgásban van, vélhetőleg azért, hogy Oroszország figyelmeztesse a Nyugatot: Putyin kész eszkalálni ukrajnai...

Erről dönt ma a kormány: szóba került a tanársztrájk és a pedagógusok béremelése is – indul a feszültség a Parlamentben

Tárgyal és határoz is a kormány normakontroll-javaslatáról kedden az Országgyűlés, amely ezt követően szavaz négy, az Európai Bizottsággal...

Készül a NATO, újabb háború törhet ki Európában!

Egyre feszültebb a viszony Görögország és Törökország között. A szakértők – a két régi ellenféle közötti sorozatos atrocitások miatt...