11.1 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Elbúcsúztatták Kóbor Jánost – fotók, videó

Dátum:

Megosztás:

Tegnap este búcsúztatták el Kóbor Jánost, az Omgea legendás énekesét a Szent István Bazilikában. A művész pályatársai és rajongói mellett a Blikk stábja is ott volt a gyászmisén, így velünk élőben követhette a szertartást!

Kóbor János életének 79. évében hagyott itt bennünket a koronavírussal vívott hosszas küzdelme után. Hiánya hatalmas űrt hagyott maga után a hazai életben, mióta örökre lehunyta a szemeit, nem telik el úgy nap, hogy ne emlékezne meg róla valaki valamilyen formában.

A gyászmisét Mohos Gábor Esztergom-Budapesti segédpüspök celebrálja. A búcsúztatón Kóbor János pályatársa és barátja, Frenreisz Károly, valamint az Omega rajongói klub vezetője, Gazdag László is beszédet mond.

A halhatatlan emlékű zenész végső búcsúztatóján a művész pályatársai és rajongói mellett a Blikk stábja is részt vesz, így azok is követhetik a szertartást, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a gyászmisén.

A szertartáson Szent János evangéliumából olvastak fel. A gyászolók komor arccal, lehajtott fejjel hallgatják Mohos Gábor Esztergom-Budapesti segédpüspök gyönyörű gyászbeszédét. A sorok között Kóbor János szerettei, pályatársai, barátai és rajongói könnyeikkel küszködnek.

Fotó: Pozsonyi ZitaKönnyeikkel küszködnek a gyászolók a szertartáson /Fotó: Pozsonyi Zita

Mint a Blikk megírta, a zenész november elején került kórházba, azt követően, hogy otthonában rosszul lett. Az előtte lévő napokban már nem volt jól, betegeskedett, de kórházba csak felesége, Zsóka unszolására feküdt be. Kóbor János mindig is bízott saját szervezete védekező rendszerében.

Kóbor János búcsúztatója /Fotó: Pataki ZitaAz Omega menedzsere, Trunkos András /Fotó: Pozsonyi Zita
Elsőként Frenreisz Károly mondott beszédet, aki arról beszélt, hogy Mecky vonzó stílusával, bátran kísérletező hozzáállásával repítette a legnagyobbak közé az Omegát. Közös történeteket mesélt, majd mély fájdalmát fejezte ki Kóbor János gyászoló családjának, és az Omega tagjainak. Felidézte, azt is hogy Demjén Ferenc állt utoljára közösen színpadon Kóbor Jánossal, és elmondta, hogy mekkora fájdalom az ő elvesztése minden magyar számára.

Frenreisz Károly beszédet mond Kóbor János búcsúztatóján /Fotó: Pozsonyi ZitaFrenreisz Károly beszédet mond Kóbor János búcsúztatóján /Fotó: Pozsonyi Zita

Frenreisz Károlyt az Omega rajongói klub vezetője, Gazdag László váltotta, aki több személyes történetet is elmesélt Kóbor Jánossal kapcsolatban, akinek mindene a családja volt.

Kóbor János Gyászoló felesége a könnyeivel küzd /Fotó: Pozsonyi ZitaKóbor János Gyászoló felesége a könnyeivel küzd /Fotó: Pozsonyi Zita

A búcsúbeszédek után tömjénfüsttel és szenteltvízzel hintették meg Kóbor János hamvait, majd néma csöndben tisztelegtek előtte mielőtt a gyászszertartás véget ért volna.

Kóbor János búcsúztatójaNagy Feró is részt vett a gyászmisén Fotó: Pozsonyi Zita

Egy korábbi interjúban Kóbor azt mondta, nem akarja beadatni magának az oltást, nem azért, mert oltásellenes, hanem azért, mert közel nyolcvanévesen még soha nem volt komolyan beteg, s úgy vélte, a szervezete védekezőrendszere megfelelően teljesít majd a koronavírus ellen is.

A Szent István Bazilika megtelt a gyászoló tömeggel /Fotó: Pozsonyi Zita A Szent István Bazilika megtelt a gyászoló tömeggel /Fotó: Pozsonyi Zita

Nem így történt. Állapota napról napra hullámzott, hol jobban volt, hol rosszabbul lett, míg végül a szervezete feladta a harcot a koronavírus elleni küzdelemben. A legendás zenészt, aki megingathatatlanul hitt saját immunrendszerében, legyőzte a betegség. Felesége Kóbor halála előtti hetekben minden nap imádkozott érte, rajongók ezrei küldték jókívánságaikat az Omega közösségi oldalán keresztül.

Kóbor János búcsúztatója /Fotó: Pataki ZitaPataky Attila /Fotó: Pataki Zita

Kóbor János – vagy ahogy sokan ismerték, Mecky – komoly zenei karriert mondhatott magáénak. Esetében nem elég azt mondani, hogy legendás zenész: ő maga a magyar könnyűzene történetének egyik alakítója, formálója volt.

Németh Szilárd a Fidesz országgyűlési képviselője is lerótta kegyeletét Kóbor János emléke előtt /Fotó: Pozsonyi ZitaNémeth Szilárd a Fidesz országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is lerótta kegyeletét Kóbor János emléke előtt /Fotó: Pozsonyi Zita
Megható beszédet mondott Mohos Gábor Esztergom-Budapesti segédpüspök Kóbor János búcsúztatóján /Fotó: Pataki ZitaMegható beszédet mondott Mohos Gábor Esztergom-Budapesti segédpüspök Kóbor János búcsúztatóján /Fotó: Pozsonyi Zita
Fotó: Pozsonyi ZitaPataky Attila, Gömöry Zsolt és Nagy Feró imádkoznak /Fotó: Pozsonyi Zita
blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Putyin szövetségese az ukrán győzelemre: le kell dobni az atomot! – videó

Kemény válaszlépéssel reagálna Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb katonai szövetségese, Razman Kadirov. Az orosz csecsenföldi régió vezetője szerint az ukránok...

Labdarúgó NB I – a Ferencváros kikapott Kecskeméten

Először vesztett pontokat a Ferencváros. A címvédő és eddig százszázalékos Ferencváros 2-0-ra kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga...

„Ezt nem lehetne, ezt nem szabadna!” – Farkasházi Réka kifakadt a kölcseys tanárok elbocsátása miatt

A Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban zajló sztrájk- és elbocsátásmizéria már nemcsak a pedagógusi kört és a...

Kigyulladt egy társasház a XVIII. kerületben

Egy kétlakásos, kétszintes társasház egyik lakásának alsó szintje gyulladt ki a XVIII. kerületi Üllői úton. A kiérkező tűzoltóknak...