Kezdőlap Főhírek Belföldi hírek Ekkora baj közelít? Az állam mostantól vészhelyzetben átveheti az energiacégek irányítását

Ekkora baj közelít? Az állam mostantól vészhelyzetben átveheti az energiacégek irányítását

orban viktor miniszterelnok 538809

Az orosz–ukrán háborúra hivatkozva, rendelettel készítette elő a magyar kormány, hogy a magyar állam az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a kiemelt energetikai iparágak szereplőit állami felügyelet alá vonhassa.

A kormányrendelet kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben „A veszélyhelyzet során teendő intézkedések keretében gazdálkodó szervezetek működésének a magyar állam felügyelete alá vonásáról” címmel. Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával fémjelzett rendeletben azt írják, a kormány:

  • az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében,
  • az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt energetikai iparágak, így különösen a villamosenergia-, földgáz-, kőolaj-, távhőipar és bányászat jelentős vagy meghatározó piaci erővel bíró szereplőit – közöttük is kiemelten az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget – a magyar állam felügyelete alá vonhatja.

A Magyar Közlöny tegnapi rendeletéből kiderül, hogy a fenti piaci szereplőkkel kapcsolatban az állami felügyelet gyakorlására kijelölt személy.

  • megteszi mindazokat az intézkedéseket, amelyek a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet működőképességének fenntartása, az állami felügyelet hatékony ellátása érdekében szükségesek,
  • illetve kizárólagosan jogosult dönteni a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.

A kormányrendelet első része a mai nappal, vagyis június 29-én, a második, utóbb felsorolt bekezdések pedig 15 nap múlva lépnek hatályba.

 

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

 

 


Exit mobile version