Home Főhírek Belföldi hírek Egyre több települést fenyeget a vízhiány Magyarországon

Egyre több települést fenyeget a vízhiány Magyarországon

678601 72193947 3054876507861270 6370478261465513984 n

Vannak települések, ahol alapvető szükségleteiket sem tudják ellátni, mert olykor üledékes, sárga és szennyezett víz folyik a csapból.

Tovább fokozódik a hőség – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb előrejelzésében –, a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén csütörtökön meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken a 29 fokot is. Pénteken a napi középhőmérséklet jellemzően csupán az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön illetve az ország középső tájain jellemzően 29 fok felett alakul, ezért holnap is érvényben marad a harmadfokú hőségriasztás.

A kánikula miatt

egyre több településen vízhiány (alacsony víznyomás, akadozó vízszolgáltatás) alakult ki

– olvashatóak a sajtóbeszámolókban –, az önkormányzatok pedig sorra rendelik el a vízhasználati korlátozásokat.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Jászberényben és Solymáron már a hét elején betiltották a locsolást, előbbit azzal indokolták, hogy a települést ellátó kutak vízhozama a szárazság miatt jelentősen lecsökkent, Solymáron pedig a fokozott vízkivétel miatt nem tudnak feltöltődni a víztározók. Solymáriak szerint egyébként nem új keletű problémáról van szó, egyesek úgy vélik, míg a város egyik felében drámai állapotok uralkodnak, addig máshol az úttestet locsolják az emberek, de bizonyos fejlesztések is elmaradtak. Egyes tudósítások arra is kitérnek, a lakosok tüntetésekben gondolkodnak, petíciókat fogalmaznak a polgármesteri hivatal felé, amely „nem tartja saját hatáskörnek” a vízgondot.

Gond van a több mint hatezres lélekszámú Nagytarcsán is – helyiek szerint itt is elmaradtak a szükséges vízügyi fejlesztések –, a település honlapján azt írják, a magas nappali hőmérséklet következtében megnövekedett az ivóvíz-felhasználás, ezért a község üzembiztos elláthatósága veszélybe került, tekintettel arra, hogy a település vízellátó létesítményeinek kapacitása jelenleg nem tudja kielégíteni a megnövekedett felhasználói igényeket. Ezért a város önkormányzata nappali locsolási tilalmat rendel el. A korlátozás reggel 6 és este 10 között van érvényben, teszik hozzá.

Pécel polgármestere szintén locsolási tilalmat rendel el a település egész területén, reggel hat és este tíz óra között. A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. szerint a nappali locsolási tilalom elrendelésének az az oka, hogy a víztermelő kapacitás nem képes tartósan ellátni a települést. Arra is felhívták a figyelmet,

a vízkorlátozással érintett tevékenységek vízfelhasználása a közüzemi hálózatban nyomáscsökkentést, vízhiányt idézhet elő.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Pilisvörösváron ugyancsak vízhiány van, épp úgy mint Ürömön, ahol a polgármester korábbi közlése szerint a Duna Menti Regionális Vízművel egyeztetve azon dolgozik, hogy a vízellátást továbbra is minden háztartásban fenn tudják tartani. Továbbá arra kérte meg a város lakosságát, hogy a rendelkezésre álló ivóvizet takarékosan használják, tartsák be a vízkorlátozás előírásait, illetve mellőzzék a medencetöltést és a locsolást.

A Vízmű szerdai közleménye további településeket is említ, a megnövekedett fogyasztási igények, azok további emelkedése, műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható: PiliborosjenőPilisszentivánBudakalászPomázPilisszántóPilisszentkereszt és Csobánka.

mandiner

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version