Kezdőlap Életmód Életmód hírek Egy magyar nagyvárosban hiánycikk a gyerekeknek szánt életmentő gyógyszer: csak a jövő...

Egy magyar nagyvárosban hiánycikk a gyerekeknek szánt életmentő gyógyszer: csak a jövő hónapban kapnak új adagokat

i91k9kpturbxy8znwm2ntc0nmrlm2q5nmi5mgi0ntc1ogfjodbizwexmy5qcgeslqmaam0mlc0hfjmfzqlozqgegaewbq
Az Epipen egyébként receptköteles gyógyszer, melyet az orvosok azok után állíthatnak ki, ha korábban már volt súlyos allergiás reakciója a betegnek. A gyerekeknek szánt változat jelenleg nem elérhető Székesfehérváron / Fotó: Getty Images

Olyan nagy volt a kereslet a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló Epipen injekcióra Székesfehérváron, hogy a legtöbb gyógyszertárban a gyerekeknek való változatot nem lehet beszerezni.

Schneider Attila, a Fejér Megyei Gyógyszerészeti Kamara megerősítette: az Epipen junior valóban nem elérhető jelenleg a nagykereskedésekben, s a mostani ígéretek szerint június végén tudják először beszerezni.

A felnőtteknek való változat jelenleg is kapható, s megrendelés esetén már holnap is átveheti a páciens

– idézi a Feol.hu a szakembert.

Egyes feltételezések szerint egy pár hónappal ezelőtti sajnálatos haláleset óta egyre több szülő szeretné biztonságban tudni a gyerekét azzal, hogy feliratja és kiváltja az Epipen injekciót azért, hogy ha esetleg allergiás reakció lépne fel a családban, kéznél legyen – vélekednek egyesek. Még akkor is, ha korábban semmilyen súlyos allergiás reakció nem nehezítette a gyermek életét. Mindezek mellett az önkormányzatok egy jelentős része is felvásárolta a terméket az óvodáknak és az iskoláknak azért, hogy ha szükség van rá, legyen a közelben mentő megoldás. Így sokak szerint ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy hiánycikké vált a gyógyszer az elmúlt hetekben.

Az Epipen egyébként receptköteles gyógyszer, melyet az orvosok azok után állíthatnak ki, ha korábban már volt súlyos allergiás reakciója a betegnek. Júliustól azonban az Epipen felkerül a TB támogatott gyógyszerek listájára. Így azok, akiknek már volt korábban súlyos allergiás reakciójuk, ingyen juthatnak hozzá. Az injekció ára egyébként 14-16 ezer forint között mozog és egyszerre kettőt kell belőle tartani azoknak, akik számíthatnak súlyos tünetekre. A háziorvos azonban felírhatja azoknak is, akiknél valamilyen okból fennáll a súlyos allergiás reakció kockázata: ők 70 százalékos támogatásban részesülnek júliustól.

blikk

Hirmagazin.eu


Exit mobile version