2.1 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Eddig nem ismert mellékhatását fedezték fel az aszpirinnek, teljesen véletlenül..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Igaz, hogy a láz- és fájdalomcsillapítás, illetve a véralvadásgátlás a legismertebb az aszpirin hatásai közül, de egy légszennyezéssel kapcsolatos kutatás közben váratlanul újabb hasznos működési mechanizmust fedeztek fel amerikai kutatók a népszerű gyógyszer használatával kapcsolatban.

A Nature Aging folyóiratban megjelent kutatás szerint már egy hónapos magas helyi légszennyezettség is hatással lehet a figyelemre, az emlékezetre, az agy feladatmegoldó képességére, azonban a vizsgálat közben véletlenül kiderült, hogy azok az alanyok, akik közben nem szteroid gyulladáscsökkentőt, például aszpirint szedtek, sokkal sikeresebbek voltak a memóriát, a koncentrációt és az utasításkövetést vizsgáló tesztekben.

A kutatók azt feltételezik, hogy miközben már a rövid távú légszennyezés is hatással lehet az agyi funkciókra, az aszpirin pozitív irányban befolyásolhatja ezt, csökkentve a szennyezés keltette gyulladásos folyamatokat.

Ez persze egyelőre még csak hipotézis, és jóval szélesebb körű vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsék, tényleg képesek-e mérsékelni a káros hatásokat a nem szteroid gyulladáscsökkentők. Egyelőre még arra sincsen bizonyíték, hogy az aszpirin képes lenne segíteni az Alzheimer-kórban vagy az ahhoz hasonló, agyműködést érintő elváltozásokban, mindenesetre az új kutatás szerint rövidebb ideig mégis csak hatással lehet az agyműködésre.

A kutatók remélik, hogy a gyógyszer e fura „mellékhatásának” további vizsgálata segíthet abban, hogy még jobban megértsék a légszennyezés hatását az agyműködésre. Ezzel együtt arra is figyelmeztetnek, hogy az aszpirin szedése nem jelenthet megoldást a növekvő légszennyezési problémákra, különös tekintettel arra, hogy e gyógyszer hosszabb távú használata komoly egészségügyi kockázatokkal, súlyos vérzésekkel járhat

noizz

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor: .. “most ugrik a majom a vízbe”

A miniszterelnök terjedelmes interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte a december 5-én "élesedő" szankciók lesznek a legkomolyabbak. Orbán Viktor...

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Üzent a BKK: változik a közlekedés az ünnepek alatt – Ez sokakat érinthet!

Az adventi időszakban az utasok színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében a hétvégi napokon sűríti egyes járatait, illetve nagyobb...