Újabb kifogást talált az ellenzék a munkakerülésre: a baloldali pártok azért nem akarnak részt venni a parlamenti házbizottság munkájában, mert Kövér László moslékkoalíciónak nevezte őket.

Pedig a házelnök csak az ellenzék ars poeticáját ismételte meg, hiszen ezt egyébként a momentumos Soproni Tamás használta elsőként rájuk. Igen, az a Soproni Tamás, aki a – szigorúan tőle idézve- “moslékkoalíció” jelöltjeként lett a VI. kerület polgármestere.

Az idézet egy 2017-es interjúból származik, melyben a momentumos fenegyerek éppen azt fejtegette, hogy az ellenzék nem akarja “összegyurcsányozni” magát. Állítása szerint egyébként a mondat Ceglédi Zoltán politikai elemzőtől származik, aki azóta egészen véletlenül a Momentum másik – szintén Gyurcsány szárnyai alá bújó – üdvöskéjének, Donáth Annának a tanácsadója.

Jól megsértődött az ellenzék, amiért nevükön lettek nevezve, majd közölték, hogy ezért nem kívánnak részt venni az Országgyűlés házbizottsági ülésein.

Az általunk “Durcimurci-hadműveletre” keresztelt ellenzéki megmozdulásról dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy a Demokratikus Koalíció (DK), a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd csütörtökön bejelentette: azért nem vesznek részt az Országgyűlés házbizottságának ülésein, mivel szerintük Kövér László házelnök méltatlanná vált a testület vezetésére, amiért moslékkoalíciónak merte nevezni az ellenzéki összeborulást.

Mi, az ellenzéki összefogás pártjai a leghatározottabban kikérjük magunknak, hogy tagjainkat, szimpatizánsainkat és választóinkat a szemmel láthatóan a teljes összeomlás szélén egyensúlyozó házelnök ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel sértegesse

– jelentették ki az ellenzéki roncsderbi önérzettől fűtött politikusai.

Kövér László ezzel méltatlanná vált a Házbizottság vezetésére, ezért amíg nem hajlandó arról lemondani, az ellenzék nem vesz részt a Házbizottság munkájában

– tették hozzá vérmesen. Itt halkan jegyeznénk meg, hogy igazán frappáns ötlet így kibújni a munkavégzés alól, bár ezt azért megszokhattuk tőlük. Az viszont különösen érdekes, hogy valójában egy olyan jelzőn sértődtek meg, ami saját politikai szövetségesük száján buggyant ki először. Ebben az értelemben pedig egyfajta önmeghatározásként is értelmezhető az ominózus kifejezés, amin annyira megsértődtek, hogy még dolgozni sem akarnak. Pedig a moslékkoalíció szóösszetételt a momentumos Soproni Tamástól hallhattuk elsőként, aki azt állítása szerint egyik párttársának tanácsadójától, Czeglédi Zoltántól “vette”. A többi pedig már történelem.

Nagyon tisztelem az Együttet, az akkori politikájukat végképp, de biztos vagyok benne, hogy most nem az összefogás az Orbán-rendszer leváltásához vezető út. Ahogy Ceglédi Zoltán szokta mondani, lehet, hogy valaki nagyon szereti a Gundel-palacsintát, a gulyáslevest és a tökfőzeléket külön-külön, de ha összeturmixoljuk ezeket, az mégiscsak moslék

– fogalmazott az ellenzéki összefogásról Soproni Tamás, a Momentum politikusa még 2017-ben. Vagyis ő nevezte először mosléknak az ellenzéket, nem pedig Kövér László, aki egy múlt heti interjúban úgy fogalmazott:

az Európai Unió nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat, vagy azokat a politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi neomarxista moslékkoalícióhoz, amely most egyfajta “morális terrort” kíván alkalmazni Európában.

Ez pedig belátható, mennyire mélyen sértheti azoknak az önérzetét, akik olyan ordenáré módon viselkedtek a parlamentben, hogy még a házszabályt is módosítani kellett miattuk…

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

PS