Home Főhírek Gazdaság Drasztikusan drágul a nyelvvizsga is – itt vannak az árak

Drasztikusan drágul a nyelvvizsga is – itt vannak az árak

Nyitókép: Forrás Rádió

A vizsgázók száma zuhan, közben a vizsgadíjak viszont csaknem 50 százalékkal emelkedtek, és 50 ezer forint alatt már alig lehet megúszni.

A nyelvvizsgadíjak emelkedéséről számol be az Eduline, a körképe szerint az első áremelésre a legtöbb nyelvvizsgaközpont esetében tavaly nyáron került sor. Az ELTE Origo Nyelvvizsgaközpont ekkor 35 ezer forintról 40 ezer forintra emelte a középszintű, komplex nyelvvizsgák árát, de a részvizsgák árai is 3500 forinttal emelkedtek.

A legfrissebb hírek itt!

A Language Cert esetében 40 900 forintról 44 900 forintra emelkedtek a komplex B2-es vizsgák árai, a rekorder pedig az Euroexam volt, ahol összesen 7000 forinttal, 39 500 forintról 46 500 forintra nőtt a vizsgák díja.

Az Origónál novemberben

45 ezer forintra nőtt a korábban már említett vizsgák díja,

míg a Language Certnél a részvizsgák költségein emeltek; a külön írásbeli és szóbeli ára 25 900 forintról 32 900 forintra növekedett, míg az Euroexamnél 49 900 forintnál álltak meg a tél és a rezsi miatt ismét növelt költségek.

A kormány 2022 decemberében törvénybe foglalta, hogy 2024-től nem teszi kötelezővé a nyelvvizsgát a diplomaszerzéshez, az erről való döntést helyette az egyetemek kezébe adta. Eddig 15 százalékkal csökkent az egyetemista korú nyelvvizsgázók aránya, ezt azonban jelentős mértékben tompítja, hogy a végzős középiskolások felől növekedni látszik a vizsgázók száma.

A legfrissebb hírek itt!

A vizsgák árai továbbra sem álltak meg. Az Euroexam jelenleg 49 900 forinton stagnál, az Origó nyelvvizsgák árai középszinten már elérték az 50 ezer forintot, ami a tavaly nyári 35 ezer forinthoz képest 43 százalékos növekedést jelent, míg a Language Cert jelenleg 47 900 forintba kerül, a Cambridge nyelvvizsga ára pedig középszinten 55 ezer forint.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version