Fegyveres rablás miatt jogerősen hat évre ítéltek egy jogászt Szegeden.

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy szegedi jogászt, aki 2020 tavaszán pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, majd két nap múlva ötezer forintot zsákmányolt egy virágboltból – tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

A táblabíróság az 53 éves férfit fegyveresen elkövetett rablás és lőfegyverrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek.

 

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

 

A 2013-ban ittas járművezetés vétsége miatt öt hónap – egy évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélt vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. 2020 tavaszán köztisztviselői megbízatása megszűnt, és miután felélte tartalékait, kétségbeesésében úgy döntött, hogy rablással szerez pénzt.

A férfi 2020. május 21-én magához vett egy már évtizedek óta engedély nélkül tartott pisztolyt, és napszemüveget, maszkot húzva megjelent egy szegedi postán, ahol csak három alkalmazott tartózkodott. Odalépett az egyik ügyfélablakhoz, a betárazott pisztolyt ráfogta a postásnőre, és pénzt követelt tőle. A halálra rémült nő a pénzes fiók kinyitására készült, de kihasználta a jogász figyelmetlenségét, felállt és a kolléganőivel együtt kirohant a hátsó ajtón az utcára, ahol segítséget kértek a járókelőktől. A fegyveres így zsákmány nélkül hazabiciklizett.

A sikertelen rablás után két nappal a férfi maszkot húzva egy szegedi virágüzletbe ment be, ahol pisztoly fogott a pult mögött álló nőre és felszólította, hogy adja át a bevételt. Az eladó a pénztárgépből öt darab ezerforintost nyújtott át neki és közölte, hogy több pénzt nem ad. Eközben az üzlet hátsó részében tartózkodó másik alkalmazott felhívta a segélyhívót. Ezt a jogász is észrevette, és elsietett a helyszínről.

 

Fotó: Pixabay

 

A rendőrök a vádlottat – a postán rögzített ujjlenyomatok alapján – még aznap elfogták egy söröző teraszán, majd a lakásán a 6,35 milliméteres kaliberű pisztolyt és a hozzá való lőszereket is lefoglalták.

A pszichiátriai szakvélemény szerint a jogász személyisége rendszeres napi alkoholfogyasztása miatt megváltozott, hangulatzavara miatt korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket is szedett, de azt abba hagyta, a bűncselekmények elkövetésekor pedig enyhe fokban korlátozott volt a beszámítási képessége.

A bűnösségét elismerő vádlott bocsánatot kért a tanúként meghallgatott postai dolgozótól.

A táblabíróság döntésével lényegében helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

Fotó: Police.hu, képünk illusztráció