Nem csoda, hogy a karácsony igencsak népszerű téma a filmiparban, hiszen az ünnepek alatt az egész család könnyedén elcsábítható a mozikba (járványmentes időkben, persze), vagy ültethető le otthon a televízió elé.

Karácsony alkalmából összegyűjtöttük minden idők tíz legsikeresebb és legnépszerűbb karácsonyi filmjét, melyek között találni akciófilmet, animációt, horrort, felnőtt korhatáros dramedyt, valamint fantasy-, családi és romantikus vígjátékot is.

Az élet csodaszép, 1946

Frank Capra rendező és James Stewart főszereplő klasszikusában a főhős, az önzetlen George Bailey karácsony estéjén éri el a mélypontot, és öngyilkosságot kísérel meg, de jó cselekedeteinek és közössége szeretetének köszönhetően egy őrangyal megmenti, majd megmutatja neki, milyen lenne a város nélküle. Bár öt Oscar-jelölést kapott, a film se a közönséget, se a kritikusokat nem hatotta meg a bemutatója idején, viszont ma már a valaha készült legjobb filmek között tartják számon, és a tévék is rendszeresen műsorra tűzik az ünnepek idején.

Csoda a 34. Utcában, 1947

George Seaton rendezésében egy nagyáruház Télapója, bizonyos Kris Kringle (Edmund Gwenn) állítja magáról, hogy ő a valódi Mikulás. A három Oscar-díjat nyert film ma már ugyancsak örökzöld karácsonyi klasszikusnak számít, 1994-ben remake-je is készült Richard Attenborough főszereplésével. Igencsak érdekes volt a forgalmazása annak idején: Darryl F. Zanuck stúdiófőnök meg volt róla győződve, hogy az emberek jó időben járnak moziba (talán pont Az élet csodaszép karácsonyi bukását látva), ezért májusban mutatta be a filmet, és a film botrányosan semmitmondó és lózungos reklámanyagaiban gondosan eltitkolta a karácsonyi tematikát.

Szörnyecskék, 1984

Ezt a fekete humorú horror-komédiát Steven Spielberg jegyzi executive producerként, a tapasztalt horrorrendező Joe Dante rendezte (Piranha, Üvöltés), és nem más írta, mint bizonyos Chris Colombus, a Reszkessetek, betörők rendezője. A „karácsonyi horror” talán legjelesebb képviselőjében egy mogwai nevű szörnyfaj okozza a bonyodalmakat: a fiatal főhős házikedvencként kap egy ártalmatlannak tűnő teremtményt, viszont elfelejti, hogy nem szabad éjfél után etetni. A film 11 milliós büdzséjéből több mint kétszázmillió dollárt kaszált, és egy folytatása is készült 1990-ben.

Szellemes karácsony, 1988

Charles Dickens Karácsonyi ének című regénye és annak filmváltozatai olyan népszerűek, hogy egy modern parafrázis is készült a Szellemirtók sztárja, Bill Murray nevével fémjelezve, aminek eredeti címe, a Scrooged is a Dickens-alapmű főhősére, Ebenezer Scrooge-ra utal. Bill Murray anyagias antihőst alakít ebben a filmben, aki néhány kísértet és karácsonyi szellem kéretlen segítségével keresi a megváltást. Richard Donner rendezése százmilliós bevételt ért el (harminckétmilliós büdzséből), de premierje idején megosztotta a közönséget és a kritikusokat, ma már viszont ez a film is visszatérő cím a karácsonyi tévéműsorokban.

Die Hard – Drágán add az életed, 1988

Évek óta vitatéma a filmrajongók között, hogy karácsonyi film-e Bruce Willis legendás akciófilmje, amiben félig-meddig még maguk az alkotók is állást foglaltak. Az mindenesetre tény, hogy a film szenteste játszódik ennek minden velejárójával, még ha egyébként a hagyományos akciófilmek rugójára is jár. A sikere úgyszintén elvitathatatlan: bár karácsonyi filmként csak bő két évtized után kezdték emlegetni, ez a film tette szupersztárrá (és akciósztárrá) Bruce Willist, és négy folytatás is készült hozzá.

Reszkessetek, betörők, 1990

Minden idők legsikeresebb karácsonyi filmje egyben a filmtörténet egyik legjövedelmezőbb élőszereplős vígjátéka is, a Másnaposok 2. 2011-es bemutatójáig a bevételi rekordot is tartotta. 18 millió dollárból majdnem félmilliárdot hozott csak a mozikban. Chris Colombus rendező karrierjének nagy lökést adott, később ő rendezhette az első két Harry Potter-filmet, de a film sokat köszönhet a legendás tinivígjáték-specialistának, John Hughesnak is, aki forgatókönyvíróként és producerként jegyezte a filmet olyan korábbi sikerei után, mint a Tizenhat szál gyertya, a Nulladik óra, a Meglógtam a Ferrarival és a Repülők, vonatok, autók.

Karácsonyi lidércnyomás, 1993

A filmet producerként jegyző Tim Burton ezúttal is családi-zenés-animációs Disney-mesét ötvözött horrorral, ami pedig a cselekményt illeti, egyszerre készített halloweeni rémfilmet és karácsonyi komédiát: a főszereplő, Jack Halloweenvárosból indít offenzívát a karácsony ellen Henry Selick rendezésében. Tim Burton stílusa, amit a Disney-nél készített rövidfilmjei (Vincent, Frankenweenie) és addigi mozifilmjei (Beetlejuice – Kísértethistória, Ollókezű Edward) alkalmával kísérletezett ki, trendet teremtett, olyan animációs horrorok készültek utána, mint a ParaNorman és a Hotel Transylvania, Burtontől A halott mennyasszony és Selicktől a Coraline és a titkos ajtó.

Igazából szerelem, 2003

Bár az eddig említett filmekben sem akárkik szerepelnek, a legjobb karácsonyi filmek közül egyértelműen az Igazából szerelem a sztárparádé: Richard Curtis rendezésében olyan brit színészek játszanak, mint Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson, Alan Rickman (aki a Die Hard-ban is szerepelt), Keira Knightley, Bill Nighy és Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson. A film tíz szálon fut, szkeccsfilmnek is beillik, különféle románcokba enged bepillantást karácsony környékén. A film dollárban 250 milliós bevételt forgalmazott világszerte, ami az ötszöröse a büdzséjének.

Tapló télapó, 2003

Tapló Télapó a felnőtt korhatáros karácsonyi vígjátékok prototípusaként 76 milliót kaszált a mozipénztáraknál a 23 milliós költségeihez képest, majd 13 évvel később folytatás is készült hozzá ismét Billy Bob Thornton nevével fémjelezve. Ez a film is kisebbfajta trendet teremtett: a Miért pont Ő? (2016) és a Megjött apuci! 2. (2017) alkalmával is karácsonykor különböztek össze újdonsült (és gyökeresen különböző vérmérsékletű) családtagok (előbbi film esetében Bryan Cranston és James Franco, utóbbi alkalmával Will Ferrell, Mark Wahlberg és Mel Gibson).

Mi a manó, 2003

2003 szinte mágikus év volt a karácsonyi filmek szempontjából: ekkor mutatták be a Mi a manó-t is Will Ferrell, James Caan és Zooey Deschanel főszereplésével. Jon Favreau (Vasember, Az oroszlánkirály) rendezésében Ferrell a Télapó segítői között arra kénytelen rádöbbeni, hogy ő nem manó, hanem ember, akit gyerekként örökbe fogadtak. A címszereplő New Yorkba indul megkeresni biológiai apját, és közben persze a karácsony üzenetét is elviszi a cinikus nagyvárosiakhoz. A film 33 milliós büdzséje több mint hatszorosát hozta a mozikasszáknál, egy Broadway-musicalt és egy animációs sorozatot is megihletett.

origo

Hirmagazin.eu