Budapest – Az elmúlt héten visszatért a téli szünetből a magyar futball, a nézőknek pedig számos új nevet kell megtanulniuk.

Az átigazolási időszakban ugyanis tovább nőtt a külföldi labdarúgók száma az NB I-ben, s mostanra a mezőny csaknem felét, 43,6 százalékát légiósok alkotják. Ez egészen döbbenetes szám. Közép-Európában egyetlen bajnokságban sincs ennyi légiós!

A Transfermarkt szakportál alapján a 12 együttes jelenleg 149 külföldit foglalkoztat, közülük 21-en rendelkeznek magyar állampolgársággal is. Nyáron még „csak” 122 légióssal vágtak neki a klubok az idénynek.

A legtöbb külföldit a sereghajtó Diósgyőrnél találjuk, összesen 21-et, a tulajdonosváltáson átesett gárda a télen nyolc légióssal erősítette meg keretét.

Mindeközben a hazai fiatalok alig jutnak szóhoz az NB I-ben, amit a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is nehezményez.

– A hazai tehetségek beépítése elég lassan halad az NB I-es kluboknál. Sok olyan külföldi játszik Magyarországon, akihez hasonló képességűt lehetne találni idehaza is. Le kellene számolni azzal a tévhittel, hogy a magyar futballista 22-23 éves korára van kész az NB I-re. Már 18 évesen készen kell állniuk, különben nem lesz belőlük nemzetközi játékos. Az akadémiák több tehetséget termelnek, mint amennyit az élklubok beépítenek – bírált Csányi Sándor (67) elnök.

﷯Csányi Sándor MLSZ-elnök hiába akar több magyar fiatalt az NB I-be/Fotó: MTI Illyés Tibor﷯Csányi Sándor MLSZ-elnök hiába akar több magyar fiatalt az NB I-be/Fotó: MTI Illyés Tibor

A Bajnokok Ligáját is megjárt Ferencvárosnál 19 légiós szerepel. Kubatov Gábor (54)﷯ klubelnök szerint kevés olyan magyar játékos van, aki erősítést jelentene a nemzetközi szintéren.

– Valóban nincs sok magyar egyszerre a pályán, azonban nézzünk a színfalak mögé. Csapatunk számára csupán három-négy olyan játékos van a magyar válogatottból, aki azonnal nagy erősítést jelentene. Az ő áruk azonban olyan magas, hogy elérhetetlenek – mondta Kubatov, hozzátéve, a fiatal tehetségekért is sokszor irreális összegeket kérnek idehaza.

Az NB I többi csapatánál arra panaszkodnak, hogy a magyar focisták túlzottan magas fizetést kérnek. Ezért alkalmaznak inkább külföldit.

– A magyar futballisták kicsit elrugaszkodtak a valóságtól, és nem akarnak engedni a fizetési igényeikből. Amikor Mezőkövesdre érkeztem, hangsúlyoztam, magyarosítani szeretném a csapatot. Az itthoni kínálat egy része viszont a megfizethetetlen kategóriába tartozik, külföldi labdarúgót reálisabb áron lehet megszerezni – véli Pintér Attila (54), a Mezőkövesd trénere.

blikk

Hirmagazin.eu