Talán emlékeztek még az eseményekre?

1989 decemberében Temesváron kipattant a forradalom szikrája, és néhány nap alatt az egész ország felkelt a kommunista rezsim és személyesen Ceaușescu ellen. A diktátor december 21-ére tömeggyűlést szervezett a fővárosban saját támogatására. Az elnöki palota erkélyéről szónokolt, amikor a több százezres tömeg váratlanul a diktatúrája elleni tüntetéssé változtatta az eseményt. A katonaság nagyon gyorsan átállt (bizonyos nézetek szerint jól előkészített puccs történt). A tömeg elfoglalta a televízió épületét. A korábban mindenható diktátor hatalma órák alatt semmivé foszlott és feleségével együtt helikopteren menekült el Bukarestből. A forradalom oldalára átállt hadsereg légi irányítása azonban légtérzárat rendelt el, ezért le kellett szállniuk. Gyalog indultak a közeli Targoviste városába, ahol egy kutatóállomáshoz nyitottak be. A vállalat emberei értesítették a rendőrséget, akik elfogták és a helyi laktanyába szállították őket.

Kép korábbi vadászatról. A népirtó imádott vadászni.

 

Ion Ilescu a Bukarestben hatalomra került Nemzeti Megmentési Front elnöke december 24-én rendeletet adott ki egy rögtönítélő katonai bíróság felállításáról, melynek feladata a Ceaușescu-pár perének lefolytatása volt.

A sebtében felállított rögtönítélő bíróság előtt december 25-én a katonai ügyészség népirtás bűntette (Btk. 357. § (1) bekezdés c. pont), államhatalom aláásásának bűntette (Btk. 162. §), felforgatás bűntette (Btk. 163. §), állambiztonság veszélyeztetése céljából elkövetett ipari létesítmények megsemmisítése bűntette (Btk. 164. §) és a nemzetgazdaság lerombolása bűntette (Btk. 165. §) elkövetésével vádolta meg.

Az ügyész mindkét vádlottra halálbüntetés kiszabását indítványozta. A vád lényege szerint Ceaușescu személyes döntése miatt a kórházak nem kaptak megfelelő gyógyszerellátást, a parasztságtól minden terményt elvettek, ezáltal éhezésnek tették ki a lakosságot, amely ezen felül megfelelő orvosi ellátást sem kaphatott.

A perben terhére rótták, hogy a temesvári tüntetések során tűzparancsot adott a katonáknak, valamint a falurombolást is. Mindkét vádlott végig tagadta bűnösségét, emellett vitatták a bíróság legitimitását.

 

Korábbi kép: Ceausescu és Nixon

A per egy nap alatt lezajlott, kizárólag a vádlottak meghallgatása került sor, valamint okirati bizonyítékok álltak rendelkezésre. Mindezek alapján az öttagú bírói tanács halálra ítélte, és az ítéletet azonnal végre is hajtották az épület udvarán.

A pert a pár nappal korábban öngyilkosságot elkövetett Vasile Milea helyére maga Ceaușescu által kinevezett, de a forradalom pártjára állt honvédelmi miniszter, Viktor Atanasie S. tábornok részvételével folytatták le.

A bíróság tagja volt még több, abban az időkben forradalmi érdemeket szerzett értelmiségi.

A kivégzés olyan gyorsított menetben történt, hogy a tárgyalás egészét rögzítő tévéstábnak nem maradt ideje áramellátást biztosítani a külső helyszínen. Bár egy kamerával így is rögzítették a kivégzés pillanatait, az utóbb nyilvánosságra került felvételekről mintegy öt perc, maga a kivégzés és az utána következő percek hiányoztak – e körülmény utóbb mindenféle spekulációkat és legendákat szült.

 

A kivégzés után másfél évvel a hiányzó részlet ugyancsak nyilvánosságra került, de természetesen nem

Akkori sajtó képe. A kivégzés dramaturgiája. Kép: wikimedia

videó-felvétel-, hanem tanúvallomások-, és képek, mint bizonyítékok formájában. Azok a videó-felvételek, amelyekre mégis a sajtó hivatkozik, így láthatóak bárhol a világon:

    Az egész világon kerestük a videót. Mindenhol ezt találtuk. Kép: Hirmagazin.eu

A kivégzésről egy magát bennfentesnek nevező román ujságíró így írt:

13.00 óra: A bírói testületet és a „kommandót” szállító két helikopter leszáll a tergovistyei kaszárnya udvarán. Stănculescu rögtön azután, hogy kiszállt a helikopterből, még a per előtt, kijelölte a kivégzés helyszínét.

13.10 óra: Nicolaen, majd Elena Ceauşescun végrehajtják az orvosi vizsgálatot. Kettejük egészségi állapotát két katonai orvos vizsgálja meg, a Stănculescu által Bukarestről odahozott Liviu Verdeş százados és a tergovistyei egység orvosa, Florin Olteanu.

13.20 óra: Megkezdődik a per.

14.30 óra: Véget ér a per és elkezdődik az ítélethozatal. Az ítélet felolvasása előtt Nicolae Ceauşescu elmondja egyik híres mondatát: „E bohózat nélkül is agyonlőhettek volna”.

14.40 óra: Felolvassák az ítéletet. A büntetés: halál.

14.48 óra: Az ejtőernyősök a falhoz viszik Ceauşescuékat.

14.50 óra: Megtörténik a kivégzés. Verdeş és Olteanu orvosok megállapítják a két diktátor halálát.

15.00 óra: A sátorlapokba csomagolt Nicolae és Elena Ceauşescut helikopterekre rakják és Bukarestre szállítják. Megállnak Boteninél, ahol az ejtőernyősök közül négyen kiszállnak.

16.30 óra: A Ceauşescuék holttesteit szállító helikopter leszáll a Steaua-stadion egyik gyakorlópályájára.

„Grigore Cartianu”

Kép: Jgaray

„Mielőtt a sortűz eldördült, a méltóságteljesen lépkedő Ceausescu azt kiáltotta: „Éljen a szocialista Románia! Halál az árulókra!” – emlékezett vissza 2013-ban a helikopter pilótája.”

A holttesteket álnéven temették el egy bukaresti temetőben, nehogy meggyalázzák őket, ma azonban már valódi nevük szerepel a sírkövön.

Eddig a források hivatalos írása, most pedig a döbbenet:

Nikolaj Ceausescu a Twitteren posztolt:

„Élek, 100 éves vagyok, átbasztam az egész világot. Szegény feleségem nem érhette meg ezt a nagy leleplezést!”

Ceausescu könyvet írt, melynek címe: „Nikolaj átbaszta az egész világot”. A könyvet írói álnéven kívánja megjelentetni, mint egy korabeli, hozzá közelálló, ma is élő „barát” elbeszélése Nikolaj Ceausescuról.

A könyvben olyan részletek vannak, írja a korábbi népirtás bűntettének elkövetője, amelyet csak ő és felesége tudott, senki más. Ezzel kívánja bizonyítani, hogy állítása igaz és valóságos.

A Twitter-poszt nagyon rövid ideig volt fenn a világhálón, a Hirmagazin.eu munkatársai azonban lementettek egy képet (mert pár perc múlva már el is tűnt a poszt), íme:

Nikolaj Ceausescu 100 éves. Kép: Twitter

Forrás: Hirmagazin.eu