A cikk szerzője: Bognár Géza

Olvasási idő: max 10 perc

Videó hossza: 27 perc 03 sec

A cikk a 2023-as demográfiai csúcstalálkozóról szól és Orbán Viktor miniszterelnök ott elmondott beszédét mutatja be videón …. Hirmagazin.eu

A Demográfiai Csúcs 2023-ban is fontos fórum volt, ahol a résztvevők a népesedéspolitika, a családok szerepe és a demográfiai kihívások témáit tárgyalták meg. Ez az esemény számos ország vezetőinek, szakértőinek és civil szervezeteinek nyújtott lehetőséget arra, hogy megosszák tapasztalataikat és ötleteiket a világ demográfiai helyzetének javítása érdekében.

A demográfiai csúcs témái és céljai

Főbb Témák:

 1. Családpolitika: A családok támogatása, a születési arány növelése és a gyermeknevelés feltételeinek javítása.
 2. Migráció: A migráció hatásai a demográfiai trendekre és a társadalmi kohézióra.
 3. Idősödő társadalom: Az idősödő népesség ellátása és integrációja a munkaerőpiacba.
 4. Nők és fiatalok helyzete: A nők szerepe a népességnövekedésben és a fiatalok jövőbeni lehetőségei.

Célok:

 • Politikai megoldások: Hatékony népesedéspolitikai intézkedések kidolgozása és megvitatása.
 • Nemzetközi együttműködés: A nemzetközi együttműködés erősítése a demográfiai kihívások kezelésében.
 • Tapasztalatcsere: A jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztása a résztvevő országok között.

A csúcstalálkozó főbb előadói és résztvevői

A csúcs számos magas rangú politikai vezetőt és szakértőt látott vendégül, többek között:

Politikai vezetők

 1. Orbán Viktor – Magyarország miniszterelnöke
 2. Katalin Novák – Magyarország köztársasági elnöke
 3. Miloš Zeman – Cseh Köztársaság elnöke
 4. Andrzej Duda – Lengyelország elnöke
 5. Zuzana Čaputová – Szlovákia elnöke
 6. Aleksandar Vučić – Szerbia elnöke

Szakértők és civil szervezeti képviselők

 1. Demográfusok és népesedéspolitikai szakértők – Különböző egyetemek és kutatóintézetek képviselői, például a Közép-európai Egyetemről és a Magyar Tudományos Akadémiáról.
 2. Nemzetközi szervezetek képviselői – Az ENSZ, az EU és más nemzetközi szervezetek demográfiai szakértői.
 3. Családügyi és szociálpolitikai civil szervezetek – Magyarországon és más országokban működő civil szervezetek vezetői, akik a családpolitikai kérdésekkel foglalkoznak.

Kormányzati képviselők

 1. Gergely Gulyás – Miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyarország
 2. Judit Varga – Igazságügyi miniszter, Magyarország
 3. Zoltán Kovács – Nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Magyarország

Egyéb meghívottak

 1. Magyarország képviselői – Magyarországi önkormányzatok, iskolák és családsegítő szolgálatok képviselői.
 2. Külföldi delegációk – A Visegrádi Négyek (V4) országainak delegációi, valamint más európai és nemzetközi partnerek képviselői.

A csúcs célja az volt, hogy összehozza a különböző országok képviselőit, szakértőit és civil szervezeteit, hogy közösen találjanak megoldásokat a demográfiai kihívásokra, és megosszák a jó gyakorlatokat és tapasztalatokat. A résztvevők közös célja a családok támogatása, a népességnövekedés ösztönzése és a társadalmi kohézió erősítése volt.

Fontosabb eredmények és megállapítások

 1. Családbarát politikai intézkedések:
  • Magyarország példája alapján számos ország fontolóra vette a családbarát intézkedések bevezetését vagy bővítését, például adókedvezmények, lakhatási támogatások és gyermeknevelési juttatások formájában.
 2. Nemzetközi együttműködés:
  • A csúcs hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés szükségességét a demográfiai kihívások kezelése érdekében. Számos résztvevő ország kifejezte szándékát a közös programok és kezdeményezések kidolgozására.
 3. Innovatív megoldások:
  • Az esemény során bemutatásra kerültek különböző innovatív megoldások, mint például a digitális platformok használata a fiatalok oktatásában és a munkaerőpiacra történő integrációjuk elősegítésében.

Kritikai visszhang és viták

A csúcs nem volt mentes a vitáktól és kritikáktól sem. Több résztvevő és elemző is rámutatott bizonyos kihívásokra és kérdésekre:

 • Női foglalkoztatás és családbarát politika: Néhány szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a családbarát politikák sikeressége érdekében szükség van a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására és a karrier és család összeegyeztethetőségére.
 • Migrációs politika: A migráció kérdése megosztó téma maradt, különösen annak tekintetében, hogy miként lehet egyensúlyt teremteni a befogadás és az integráció között a demográfiai előnyök kihasználása érdekében.

Jövőbeli kilátások

A Demográfiai Csúcs 2023 világossá tette, hogy a demográfiai kihívások globális problémák, amelyek megoldása összetett és sokrétű megközelítést igényel. A csúcson elhangzottak alapján a következő években számos új kezdeményezés és program indulhat el, amelyek célja a családok támogatása, a népesség növekedésének ösztönzése és a társadalmi kohézió erősítése.

A 2023-as Demográfiai Csúcs eredményei és megállapításai hosszú távon is meghatározóak lehetnek a résztvevő országok politikai döntéshozatalában és demográfiai stratégiáik kialakításában. Az esemény nemcsak a politikai vezetők, hanem a civil társadalom és a szakértők számára is fontos platformot jelentett, ahol közösen gondolkodhattak a jövő kihívásairól és megoldásairól.

Hirmagazin.eu