Két nappal meglepetésszerű kinevezése után már Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt David Cameron. Az egykori brit kormányfő – most külügyminiszter – ellátogatott Odessza városába.

„Isten hozta uram… számomra is megtiszteltetés, hogy itt van” – mondta a már ismert, érdes hangján a továbbra is katonai khaki színekben feszítő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor fogadta David Cameront.

A politikába külügyminiszterként visszatért volt brit kormányfőnek ez volt az első hivatalos útja, ami jól mutatja, hogy London továbbra is Kijev elsőszámú szövetségesének tartja magát. Ezt erősítették meg a szavai is, amit a kiadott videón valamiért melankolikus zongorajátékkal festettek alá.

„Azt akartam, hogy ez legyen az első utam. Csodálom az ukrán nép erejét és eltökéltségét… és azt akarom, hogy tudják, továbbra is támogatjuk önöket morálisan, diplomáciailag, gazdaságilag, de mindenek felett katonai tekintetben – nemcsak az év végéig, de ameddig kell” – mondta.

Majd kitért arra is, hogy „volt néhány nézeteltérésem a barátommal, Boris Johnsonnal, de 40 éve ismerjük egymást és az, hogy ő önöket támogatta, a legnagyszerűbb dolog volt, amit ő és a kormánya tett, szóval 100 százalékig önökkel vagyunk”.

Amit Zelenszkij hálásan fogadott, különösen – mint megjegyezte – azért, mert a világ megoszott és a Közel-Keletre figyel.

A Daily Mail című brit lap mindehhez hozzátette, hogy a külügyminiszteri utat még a brit kormányátalakítás előtt lepapírozták – tehát az nem Cameron kérésére történt, mert elődje, James Cleverly utazott volna.

Cameront Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter társaságában elvitték a háború előtt jobbára oroszajkú Odesszába is, amelyet időről-időre orosz tűzérségi támadások érnek, és ahonnan már elkezdték elvinni az orosz múlt emlékműveit. Kapott is egy kis szobrot a francia Richelieu hercegről – akit a brit média a város alapítójaként említett, bár őt I. Sándor orosz cár tette meg kormányzónak, miközben a város névadójaként egyik elődje, Nagy Katalin cárnő egyik hivatalnokát említik.

A brit vendég ellátogatott az Odesszai Operaházba is. A látogatás másfél évvel azután történt, hogy Cameron egy segéllyel megrakott teherautót vezetett a lengyel-ukrán határra, miután önkéntesként kezdett el dolgozni egy élelmiszersegély-programban.

Míg Ukrajnában tárt karokkal fogadják, otthon – éppenséggel a konzervatív, jobboldali média egy része máris fúrni kezdte és felemlegeti „kínai érdekeltségeit”. Cameron volt az ugyanis, aki kormányfőként állami viziten fogadta Hszi Csin-ping elnököt és meghirdette a Kína felé való nyitás politikáját, illetve köze volt egy kínai érdekeltségű befektetési alaphoz is.

Most kiderült, hogy Pekingben örömmel fogadták külügyminiszteri kinevezését. A Kommunista Párt angol nyelvű szócsövének tartott Global Times ugyanis a brit-kínai kapcsolatok „aranykoraként” említette a Cameron-érát és azt írta, „ő különösen érti Kínát”.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA