Home Tudástár Csillagászat, űrkutatás Csodálatos égi jelenséget hoz a kedd este, amit szabad szemmel is lehet...

Csodálatos égi jelenséget hoz a kedd este, amit szabad szemmel is lehet majd látni – hanganyag

Nyitókép: Getty Images

A Hold és az egyik legfényesebb égitest, a Spica csillag 21:25-kor szoros együttállásban lesz a délkeleti égbolton – mondta az InfoRádióban a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa.

Kedd este 21 óra 25 perckor a hónap legszorosabb szabad szemes együttállása lesz látható az égbolton: a Hold nagyon közel kerül a Szűz csillagkép legfényesebb csillagához, a Spicához. A csillag könnyedén észrevehető lesz majd szabad szemmel is az égbolton, és mivel a legfényesebb égitestek közé tartozik, így a Holddal való együttállása gyönyörű látványt nyújt majd.

Boldog Ádám az InfoRádióban elmondta: egy szép szabad szemes jelenségre lehet számítani. Kedd este annyira közel kerül egymáshoz a két égitest, hogy egy látómezőben akár egy kis távcsővel is megfigyelhetjük egyszerre a kettőt. A szakértő hozzátette: a Spica csillagnak jellegzetes kék-fehéres színe van, és az együttállás abból a szempontból is szerencsésnek mondható, hogy a Hold mindössze 16 fokos horizont feletti magasságban lesz az együttállás legszorosabb pillanatában.

A Spica valójában nem egy egyedüli csillag, hanem két, egymáshoz igen közel keringő komponensből áll. A szabad szemmel is jól látható főkomponens egy forró, kék színű óriáscsillag,

az égbolt tizenötödik legfényesebb csillaga.

Kimagasló fényessége mellett érdekes, hogy ez egy úgynevezett pulzáló változócsillag, amelynek fényessége periodikusan változik a benne zajló fizikai folyamatok hatására.

Érdemes lesz kedd este az égboltot kémlelni, ugyanis a Hold várhatóan „túlfényli” majd a közeli csillagokat, ami kedvez annak, hogy szabad szemmel is láthassuk a jelenséget. „Ha biztosra akarunk menni, akkor

egy kis távcső vagy egy kézi binokulár segítségével már rendkívül szép látványban lehet részünk”

– jegyezte meg Boldog Ádám.

Az idei év igazán különleges a Hold-állásokkal kapcsolatban, ugyanis többször is megközelít majd bizonyos égitesteket év közben. Boldog Ádám kiemelte, hogy idén közel kerül a Fiastyúkhoz is, sőt a Spicával nemcsak kedden, hanem az év későbbi szakaszában is találkozni fog. A mostani jelenség azért lesz igazán különleges, mert kettős színvilág jelenik majd meg az égbolton, valamint Boldog Ádám elmondása szerint nagyon ritka, hogy a Hold egy ennyire fényes csillaghoz kerül közel – ráadásul a szemünk láttára.

Mint fogalmazott, az ilyen esetekre, jelenségekre jobban felkapja az ember a fejét, csodálatos látványban és élményben lehet részünk. A Spica egy kettős csillag, viszont ezt még a legjobb távcsöveken keresztül sem lehet látni, „csak spektroszkópiailag lehet felbontani”. Ennek a kettős csillagnak az egyik komponense hétszer, a másik pedig tizenegyszer nehezebb a Napnál.

A Spica relatíve fiatal, mintegy tizenkét millió éves.

Boldog Ádám elmondta: a kedd esti jelenséget nagyon könnyű lesz megtalálni, a dél-délkeleti égbolt felé kell majd pillantani, ráadásul majdhogynem telihold lesz, és amikor ez bekövetkezik, akkor közelíti meg leginkább a Spica, mivel közelebb lesz a horizonthoz a csillag. A két égitest várhatóan 21 óra 25 perckor lesz a legközelebb egymáshoz.

https://hirmagazin.eu/wp-content/uploads/2024/03/fce2d3f0.mp3

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version