Kezdőlap Főhírek Belföldi hírek Botrány! Szeméthegy Tamásiban: Olaszországból érkezett a több ezer m3 szemét, aztán ittragadt..

Botrány! Szeméthegy Tamásiban: Olaszországból érkezett a több ezer m3 szemét, aztán ittragadt..

pvpk9kpturbxy9iotezmmjizji1zjy5ywm3mtiym2jhy2rmogzhzjcyms5qcgeslqmacs0oqm0ibjmfzqlozqgegaewbq
pvpk9kpturbxy9iotezmmjizji1zjy5ywm3mtiym2jhy2rmogzhzjcyms5qcgeslqmacs0oqm0ibjmfzqlozqgegaewbq

Lassan apad az Olaszországból behozott szeméthegy Tamásiban, bőven van még mit elhordani – tapasztalta meg a Blikk munkatársa a helyszínen

– Innen, a kerítés melletti területről vitték el a műanyaghulladékot – mutatta a Blikknek egy helybeli, Gulyás Károly, hogy honnan tüntették el a szemetet. – Egészen kiért idáig a kerítésig a műanyaghalom, már csorgott is ki rajta. Jól látszik, hogy van még mit elvinni innen, ki tudja, mikor végeznek majd vele – jegyezte meg.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Gulyás Károly megmutatta, honnan vitték el a szemetet / Fotó: Zsolnai Péter

Egy éve számoltunk be arról, hogy a Tolna megyei városban egy, a buszpályaudvar mellett kinőtt szeméthegy – mintegy kétemeletnyi műanyaghulladék – borzolja a kedélyeket. A szemetet Olaszországból hordta ide egy cég, a Wastra Group Kft. amely az engedélyek megkérésekor arra hivatkozott, hogy a műanyaghulladékot feldolgozza majd, hogy újra hasznosítható legyen.

A lakosokat azért is zavarja a nagy mennyiségű hulladék, mert frekventált helyen magasodik: hatszáz méterre van egy lakóteleptől és a termálfürdőtől, illetve háromszáz méterre a kerékpáros velodromtól. Megírtuk, hogy a műanyagszeméttel kapcsolatban az önkormányzatnak nem volt egyszerű megoldást találnia, mert azt magánterületen rakta le egy vállalkozás, amely az engedélyeket megkapta a különböző hatóságoktól.

Ugyanakkor tavaly május 20-án a jegyző és a hulladékgazdálkodási hatóság munkatársa a telephelyen olyan hiányosságokat talált, ami miatt a nem veszélyes hulladék begyűjtését kilencven napra felfüggesztette és felszólították a cég ügyvezetőjét a hulladék feldolgozásának megkezdésére – állt a lapunknak is megküldött közleményben. Emellett a Tolna Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya hétmillió forintos bírságot szabott ki a cégre. Továbbá tűzvédelmi bírságot is kapott a kft. a katasztrófavédelemtől.

A Blikknek korábban nyilatkozó Tóth Attila eltörpül a szeméthalom mellett / Fotó: Varga Imre

A gyűjtés után kezdődnie kellett volna a feldolgozásnak

Beszámoltunk arról is, hogy a cég 2021. október 16-ig kapott haladékot az előkezelési tevékenység befejezésére, illetve a hasznosítási tevékenység megkezdésére. A kft. ügyvezetője is azt nyilatkozta korábbi cikkünk készítésekor, hogy minden meglesz ahhoz, hogy beinduljon a feldolgozás. Ami aztán mégsem kezdődött el, és ezt fejezte kilátásba a vállalkozás egyik dolgozója, aki neve elhallgatását kérve szólalt meg lapunknak.

A telephelyen elhelyezett és magára hagyott műanyag-hulladékot végül – a kormányhivatal intézkedése alapján – idén áprilisban elkezdték átszállítani a Tamásitól mintegy ötven kilométerre lévő cikói szeméttelepre. A végére azonban az eltelt három hónapban még nem értek. Azt látni, hogy a szeméthegy egy része eltűnt, és hogy bőven van még mit elhordani onnan.

Szeméthegy Tamásiban: eljött a pillanat, amire a helyiek régóta vártak

Jól látszik, hogy egy részt már megszabadítottak a szeméttől / Fotó: Zsolnai Péter

A szeméthegyre a figyelmet tavaly felhívó Tóth Attila most keserűen jegyezte meg: sajnálatos, hogy csak így be lehetett hozni az olasz hulladékot, és fel lehetett itt halmozni, aztán a cég illetékeseinek semmilyen következménnyel nem kell számolniuk. Ugyan jelenleg is folyik a rendőrségi nyomozás, de érdemi fejleményről nem tudni. Úgy tudjuk, hogy az ügyben feljelentést tevő Keresztes Lóránt országgyűlési képviselőt, az LMP frakcióvezetőjét a nyomozó hatóság nemrég arról tájékoztatta, hogy tart a vizsgálódás az ügyben.

blikk

Hirmagazin.eu


Exit mobile version