Home Külföld Kiemelt külföldi hírek Boris Pistorius: Németország vezető katonai szerepet vállalna a Baltikumban.

Boris Pistorius: Németország vezető katonai szerepet vállalna a Baltikumban.

Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A német védelmi miniszter Berlin szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a balti államokat Rigában.

Boris Pistorius Rigában egyebek közt azt hangoztatta, hogy a Baltikum biztonsága egyben Németország biztonságát is jelenti. Kiemelte: Berlin megtartja ígéretét és hozzájárul Észtország, Lettország és Litvánia védelméhez „a földön, levegőben és tengeren is”.

„Felelősséget viselünk, egy nagyon különleges felelősséget ezért a régióért” – húzta alá. A balti államok részben az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal, illetve Fehéroroszországgal is határosak.

A német tárcavezető háromnapos látogatást kezdett a balti térségben. Elsőként lett hivatali partnerével, Andris Sprudsszal találkozott. A lett védelmi miniszter arról beszélt, hogy Oroszország esetében tartós fenyegetésről van szó, amit hazája „rendkívül komolyan” vesz. Hozzáfűzte, hogy nagyon megbecsülik Németország hozzájárulását a regionális biztonsághoz. A lett védelmi miniszter utalt arra, hogy a német hadsereg vezető szerepet játszik a szomszédos Litvániában állomásozó NATO-erőkben.

A német küldöttség kedden Észtországba utazik tovább a kétnapos Baltikumi Éves Védelmi Konferenciára (ABCD).

A két miniszter megemlítette a balti térség légtérellenőrzését is, amelynek keretében 2024-től a német légierő gépei és személyzete fog szolgálatot teljesíteni a lettországi Lielvarde támaszponton.

Boris Pistorius felhívta a figyelmet Svédország NATO-tagságának jelentőségére is. „A balti államok különösen élveznék a svéd csatlakozás előnyeit” – mondta. Hangsúlyozta, hogy ezzel Észtország, Lettország és Litvánia stratégiai mélységet nyernének, és válsághelyzetben jobban lehetne biztosítani segítséget és utánpótlást. „A NATO, Németország és a balti államok nem engedhetnek meg maguknak további halogatást” – tette hozzá.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version