Balatonaliga – A beruházó tervei szerint ez év őszén elkezdődhetnek a Club Aliga szálloda építési munkálatai és a hozzá tartozó kikötő korszerűsítése.

ALIGA KULSO ESTI 01

A látványterv szerint így fog kinézni a Club Aliga háttérben a Balatonnal

Csaknem 17 év helyben járás után beindulhat a beruházás a meglehetősen elhanyagolt területen. Erről Budvári Róbert, a PRO-MOT Hungária Kft. projektirányítója beszélt a Blikknek a mai környezetihatás-vizsgálati közmeghallgatást követően, amely hivatalos eseményen a kormányhivatal munkatársain kívül részt vett Balatonvilágos képviselő-testülete és a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok egyaránt.
Mint megtudtuk, a 2019-ben lezajlott tulajdonosváltás után egy teljesen új fejlesztési koncepció született. A beruházó a mai napon ismertette a vizsgálatokat, lehetőség volt mindenki számára kérdéseket feltenni a dokumentációval kapcsolatban. A legtöbbeket az érdekelte, mi lesz az utakkal, miként tudnak a lakosok, nyaralók lejutni a vízpartra.

Még több gazdasági hír itt!

Meghallgatták az észrevételeket, reagáltak az érintettek felvetéseire, melyek fényében a kormányhivatal értékeli a benyújtott szakértői anyagot. A projektet igaz illeték néhány szubjektív, nem feltétlenül környezeti hatásokat citáló észrevétellel, összességében mindenki a fejlődést szorgalmazza. Amennyiben pozitív elbírálásban részesül a benyújtott dokumentáció, márciusra megkaphatja a beruházás a szükséges engedélyt.

ALIGA KULSO 01bA különálló apartmanházak is zöld környezetben állnak majd

A tervek szerint egy modern, összesen 162 szobás szálloda épül az egykori pártüdülő helyén. Egy 122 szobás főépület mellett negyven önálló apartmanház kap helyet. A terület beépítési engedélyének előírása szerint az ingatlan 20 százalékának zöld területnek kell lennie, ám ezt az arányt lényegesen megnövelték, 75 százalék körül lesz – tudtuk meg Budvári Róberttől.

Még több gazdasági hír itt!

Mint hozzátette, voltak, akik kifogásolták, hogy az elmúlt időszakban megtizedelték a területen elszaporodott zöld növényzetet. Ám ez még nem a beruházás része, hanem az évek óta elhanyagolt területen elszaporodó vad növényzettől, invazív fajoktól igyekeztek megszabadítani az eredetileg ide telepített, illetve telepítésre váró növényzetet.

Jó hír lehet a környezetért aggódóknak az is, hogy a beruházó cég korábbi külföldi tulajdonainak elképzeléseivel szemben a 46 hektáros területen lényegesen kisebb beépítésre kerül sor. A korábbi tervekben még 1000 szállodai szoba szerepelt, sőt nagyjából 1500 személy lakhatásra alkalmas lakóparkot és vízi vidámparkot is fel kívántak építeni az alig 1300 fős lélekszámú Somogy megyei kistelepülésen. A mai napon nyilvánosságra hozott tervek szerint Balatonaliga továbbra is ligetes partszakasszal várja majd az idelátogatókat.

blikk