Kezdőlap Főhírek Belföldi hírek Bemutatjuk a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt

Bemutatjuk a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Bemutatjuk a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt

 

A  Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal országos hatáskörű, önálló költségvetési szervként 2000. január 1-jével kezdte meg működését Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal néven, a Belügyminisztérium keretei között.

A Hivatal létrehozásával az Európai Unió tagállamaiban működő bevándorlási szervek többségéhez hasonlóan egy intézmény keretei közé került a menekültügyi és az állampolgársági ügyintézési feladatok ellátása, valamint az idegenrendészeti jogkörök gyakorlása. A Hivatal szervezete 2002 januárjától a közigazgatási reformtörekvésekkel összhangban egészült ki a regionálisan szervezett területi szervekkel. 2017. január 1. után az állampolgársági és névváltoztatási ügyek intézését Budapest Főváros Kormányhivatala, az anyakönyvi ügyek intézését, beleértve az utónevek anyakönyvezhetőségére irányuló kérelmeket, a Miniszterelnökség látja el. A Hivatal felügyeletét a Belügyminisztérium látja el.

Jelenleg az ország területén hét regionális igazgatóság és 24 kirendeltség fogadja a jelentős számú külföldi ügyfelet, melyet bizonyít az is, hogy a hivatal éves ügyforgalma meghaladja az 1,2 milliót. A Hivatal köztisztviselői az egész ország területére kiterjedő illetékességgel látják el a külföldiek beutazásával, tartózkodásával és letelepedésével kapcsolatos ügyeket, eljárnak a menekültügyi kérelmekben. A Hivatal hatáskörébe tartozik továbbá a Magyarországon illegálisan tartózkodó vagy más jogsértést elkövető külföldiek ügyében a döntések meghozatala, az ország elhagyására kötelezett külföldiek hazautaztatásának megszervezése, humanitárius megfontolásból a hazatéréshez támogatás nyújtása.

A Hivatal Kiskunhalason és Vámosszabadiban menekülteket befogadó állomásokat, Békéscsabán és Nyírbátorban pedig menekültügyi őrzött befogadó központokat működtet, ezen kívül az idegenrendészeti eljárás alatt álló és ellátásra szoruló külföldiek elhelyezésére közösségi szállást tart fenn Balassagyarmaton. Az intézmények az európai követelményeknek teljes mértékben megfelelnek, az ott tartózkodó külföldiek részére kulturált elhelyezést, étkezést és egészségügyi alapellátást biztosítanak. A Hivatal a Magyarországon élő elismert menekültek számára a sikeres beilleszkedésük érdekében különböző ellátásokat és támogatásokat nyújt.

A Hivatal a Magyarországra irányuló migráció ellenőrzését szoros együttműködésben látja el a Rendőrséggel, továbbá a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatokkal.

Íme, az együttműködésről szóló PDF:

bevandorlasihivatal-orfk-egyuttmukodes

A külföldiek ügyeinek intézésében jól funkcionáló együttműködést folytat a vízumok kiadásában a Külügyminisztériummal és a külképviseletekkel, a diákok esetében az oktatási intézményekkel, a munkavállalóknál a munkaügyi központokkal, a befektetők ügyeiben pedig a szakmai érdekképviseleti szervekkel.

A Hivatal a migráció és a menekültügy területén kiemelkedően jó kapcsolatot tart fenn az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Regionális Képviseletével és a Nemzetközi Migrációs Szervezet Nemzeti Irodájával. Folyamatosan fejleszti kapcsolatait a civil szervezetekkel, amelyek elsősorban a külföldiek integrációjában, elhelyezésében, ellátásában és jogi védelmében nyújtanak segítséget.

A Hivatal fent említett hatósági és támogatási feladatait intenzív pályázati tevékenység egészíti ki, mind központi, mind területi szinten. Az elmúlt hat évben uniós forrásból mintegy 10 millió euró pályázati támogatást fordított befogadási, integrációs és az illegális migráció elleni küzdelemhez kapcsolódó célokra.

A bevándorlási hivatal nagyon sok üggyel foglalkozik (tartózkodás Magyarországon, letelepedés Magyarországon, menekültként Magyarországon, magyar állampolgárság, és sok más kérdés..), aki azonban konkrétan érdeklődik, vagy bármilyen kapcsolatos ügyet szeretne intézni, keresse a honlapjukat: www.bmbah.hu

Véleményünk szerint tisztességes és teljes körű tájékoztatást ad a hivatal. Hirmagazin.eu

Forrás: Hirmagazin.eu

Képek: www.bmbah.hu


Exit mobile version