11 C
Budapest
2022. szeptember. 25. vasárnap

Bejárta a netet a táblázat, amiből mindenki azt böngészi, mennyit kell fizetni a gázért és az áramért: ne higgyen neki, mert kamu… egyelőre

Dátum:

Megosztás:

Mindenki számol, a korábbi gáz-, illetve villanyszámláit bogarássza, hátha ki tudja deríteni, hogy augusztustól mennyivel emelkedik a rezsije. Mert az szinte garantálható, hogy a lakosság jó része többet fizet majd.

Ám pontos adatokat egyelőre nem tudni, mivel a kormány nem jelentette be még hivatalosan az új rendeletet és a részletszabályokat sem.

Lassan körbejárja a magyar internetet egy táblázat, amelyben állítólag az látható, várhatóan mennyi lesz a gáz- és villanyszámlája a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása után azoknak, akik az átlag felett fogyasztanak és kénytelenek lesznek piaci árat fizetni a szolgáltatásokért.

Erről a táblázatról van szó:

A táblázat, amin állítólag jól lehet látni mennyit kell majd fizetni, de ez nem igaz

A táblázat, amin állítólag jól lehet látni mennyit kell majd fizetni, de ez nem igaz! 

A táblázat tényleg vírusszerűen terjed, de az ott szereplő adatok nem valódiak, hiszen a kormány a pontos rendeletet és az új szabályokat még nem osztotta meg hivatalosan, ezért nem lehet tudni, hogy hogyan kívánják szabályozni majd az új rezsiárakat. Ráadásul a táblázat nem az átlag feletti rész növelésével számol, hanem a teljes összeg növelésével és nem veszi figyelembe azt sem, hogy a számlák végösszegének egy része nem is az elhasznált energia, hanem a rendszerhasználati díj.

Annyit azonban ki lehet jelenteni, lehetséges, hogy ezeknek a számoknak lesz valamiféle közük az eljövendő rezsiszámlák összegéhez, de az csupán a véletlen műve lesz. (Bár most, hogy Orbán Viktor bejelentette – péntek reggel a Kossuth Rádióban –, hogy a munkahelyek is veszélyben vannak, a gáz pedig nagyon drága lesz, még akár ennél ijesztőbb számokat is el lehet képzelni.)

A rendkívüli bejelentések után a Blikk egy kicsit elkezdett számolgatni. Mi ahhoz, hogy egy nagyjábóli képet kapjunk arról, milyen gáz- és villanyszámla felett kell az elképesztő magas piaci árra felkészülnie a fogyasztónak, az átalánydíjas számlázással fizető fogyasztók felől közelítettük meg a dolgot.

Ha ránézünk a csekkünkre, láthatjuk, hogy benne vagyunk-e még a kormány által kijelölt átlagfogyasztásban, vagy jöhet a kőkemény kifizetés:

  • Ez áram esetében 210 kWh átlagos 36,9 Ft-os bruttó áron számolva havi 7750 forint. (Részletekért lásd: MVM, a díjak egyes szolgáltatói területen minimálisan eltérhetnek, a kormány ennyivel számolt)
  • Földgáz esetén a limit havi 144 köbméter, ez pedig azt jelenti, hogy a havi átalányszámla legfeljebb 16048,5 Ft lehet (az MVM kalkulátora alapján számoltunk)

Hogy egy egyszerű példával illusztráljunk, vegyünk egy háztartást, amely eddig havi 12 ezret fizetett az áramért, illetve 20 ezret a gázért, annak rezsije ezt követően az alábbiak szerint alakul:

Áram esetén az érintett háztartás jelenlegi 12 ezer forintos havi átalányszámla esetén, a fenti példában lévő 36,9 forintos árral számolva most havi 325 kWh áramot fogyaszt. Ebből a jövőben 210 kWh-ig rezsicsökkentett áron 7750 forintot fizet majd, a fennmaradó 115 kWh-ért pedig további 27830 forintot, így az áramszámlája a továbbiakban 35580 forintra ugrik.

A gáz esetében sokkal durvább a helyzet: a példánkbeli háztartás havi 20 ezer forintos átalányszámlája jelenleg havi átlagos 179,5 köbméteres fogyasztást jelent. Ezután a fizetendő díj így alakul: 144 köbméterig 16048,5 forint, az ezen felüli 35,5 köbméterért azonban 32305 Ft lesz a többlet, így a számla vége 48353,5 forint lesz.

Blikk/Telex

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ambrus Attila: Sajnos jó barátságban vagyok még a piával, az alkotói válságban néha iszom

Azt is elárulta, mi volt a legdurvább reklámszöveg, amire nemet mondott. A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...

Szerte az országban lopta az üzemanyagot négy román kamionsofőr

Az elmúlt hónapokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint az M3-as autópálya több pihenőjében a kamionokból ismeretlenek...

Brüsszel bekeményít, további szankciók jöhetnek

További büntetőintézkedések kerültek újra az asztalra. Döntés még nincs, a javaslat már készül. Az orosz–ukrán háború miatt az Európai...

Dúl a szerelem: nézze meg, mit kapott első házassági évfordulójára Várkonyi Andrea Mészáros Lőrinctől – fotó

Várkonyi Andrea és üzletember kedvese, Mészáros Lőrinc teljesen odavannak egymásért. A szerelmesek most ünneplik az első házassági évfordulójukat, ennek...