8.9 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

Dátum:

Megosztás:

A szankciók miatt az oroszok nem tudják a tranzitdíjat átutalni, az ukránok pedig megakadályozták, hogy más módon eljuttassák nekik a pénzt. Ezért már napok óta nem érkezik olaj a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán.

A szünetelő szállítások hírére nem csupán a Mol árfolyama esik, de a forint is látványosan gyengülni kezdett mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Az olaj Európába való továbbítását az Ukrtransznafta ukrán állami vállalat állította le, még augusztus 4-én reggel a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül – írja két, a csővezeték üzemeltetésére rálátó forrás alapján a Reuters, amelyet a vg.hu idéz összeállításában. A hírt a Transznyefty a hírügynökségnek megerősítette, a leállítást pedig azzal indokolta, hogy az orosz fél nem tudott fizetni a tranzitért az uniós szankciók értelmében.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A vezeték déli ága Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el az orosz típusú olajjal. A vezeték ezen szakaszán átlagosan napi 250 ezer hordó kőolaj érkezik Oroszországból, amelyet döntő részben a Mol és a lengyel PKN Orlenhez tartozó Unipetrol vásárol meg. Az Origó információi szerint a Mol felajánlotta, hogy kifizetik helyettük a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukránoktól. A Ria Novosti úgy tudja, az oroszok Brüsszelhez fordulnak, hogy megoldódjon a helyzet és működhessen a kőolajszállítás.

A hírre hevesen reagált a Mol árfolyama, kora délután 4 százalékkal zuhant, de a forint is látványosan gyengülni kezdett mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Az olajszállítás eközben folytatódik Fehéroroszországon keresztül Lengyelország és Németország irányába – idézte a vg.huIgor Demin szóvivőt, a Transznyefty elnökének tanácsadóját. A Transznyefty állítása szerint már július 22-én elutalta az augusztusi tranzitdíjat az orosz olaj Ukrajnán keresztüli szállítására, az orosz bankokat sújtó szankciók miatt a tranzakció sikertelen volt, a pénz pedig július 28-án visszakerült a számlájukra.

A probléma megoldására a Transznyefty fellebbezést küldött a felhatalmazott banknak azért, hogy az további információkat küldjön az európai szabályozónak. Az a cél, hogy hogy engedélyt kapjanak az Ukrtransznaftával kötött megállapodás alapján elszámolások lefolytatására, alternatív pénzátutalási lehetőségek kidolgozására.

A MOL közleményt adott ki a kialakult helyzetről, amelyben így fogalmaztak:

A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A vg.hu szerint feltehető, hogy a Mol számára abból a szempontból kisebb a szállítás leállításának következménye, hogy éppen zajlik a százhalombattai Dunai Finomító (Dufi) karbantartása, emiatt a létesítménynek nincs vagy az átlagosnál kisebb a nyersolajigénye. Ugyanakkor ez az időszak alkalmas lenne a készletei feltöltésére, ez most szünetel, ráadásul nem tudni, meddig. Ha nem indul be időben a Barátság vezeték, üzemanyag-ellátási problémával, végső esetben üzemanyaghiánnyal is kell számolni.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A magyar olajipari csoportot szlovákiai érdekeltségén, a Slovnafton keresztül is sújtja a behozatal kényszerpihenője, ráadásul a Slovnaft a régió három nagy finomítójából azon kettő egyike, amely éppen működik, három ugyanis javítás, illetve karbantartás miatt áll. A másik működő létesítmény Rijekában állítja elő az olajtermékeket, és szintén a Molé. A rijekai finomító azonban a világpiacról érkező olajat dolgozza fel, vagyis nem érinti a mostani zavar.

A szünetelő szállítások hírére nem csupán a Mol árfolyama esik, de a forint is látványosan gyengülni kezdett mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Ha hamar rendeződik a helyzet, nincs gond

Akkor lehet komoly baj, ha nem csak néhány napig tart a mostani elszámolási probléma, és esetleg tartósan is lekapcsolják a Barátság olajvezeték déli ágát – válaszolt a VG-nek Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci piaci elemzője. Pár hétnyi készlet ugyan van az olajfinomítóknál, de miután ez elfogy, majd a 90 napnyi stratégiai készlet is, akkor valahonnan máshonnan kell olajat szerezni, ami nem olyan egyszerű. Miközben ugyanis a Mol százhalombattai finomítója 70 százalékban függ az orosz olajtól, a szlovákiai már 100 százalékban, és bár a rijekai semennyire, onnan olajterméket nemigen lehet hozni, inkább nyersolajat. Olajterméket (dízelt és benzint) ehelyett Trieszt felől lehet importálni, de ezt megnehezítheti a vasúti szállítókapacitások szűkössége, hiszen – mivel három finomító áll a térségben –, minden ország egyébként is igyekszik alternatív forrásból üzemanyaghoz jutni. A Mol azért is támaszkodhat az omisalji nyersolajra – magyarázta Pletser Tamás –, mert 2010 táján elindított egy olyan projektet, amellyel 30 százalékban képessé teszi a százhalombattai finomítót az orosztól eltérő minőségű olaj feldolgozására. Ám itt még hátravannak beruházások, amelyeken talán most gyorsít a társaság. Ezek ugyanis a Mol legutóbbi közlése szerint kettő-négy évig tartanak, és 500-700 millió euróba kerülnek. Három nagy projektről van szó: az Adria kőolajvezeték bővítéséről, egy keverőüzem kialakításáról a Dufiban, végül egy-egy pozsonyi, illetve százhalombattai tárolókapacitás kialakításáról.

Borítókép: a Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál  (Fotó: MTI/Komka Péter)

magyarnemzet

hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Orosz-ukrán háború – rövidhírek: Reuters

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalossá tette négy ukrán régió annektálását annak ellenére, hogy az elmúlt napokban jelentős...

Gyermekeinknek szükségük van az online világ ismeretére, hogy jövőjükben el tudjanak igazodni az életben, .. és ezt, tanítani kellene az iskolákban!

Oktatási-, nevelési kultúra, tanulás, önkifejezés, identitásépítés, kommunikáció, média-ismeretek, kötelező tantárgyak kiszélesítésének köre, erről (is) írunk cikkünkben, ahogyan...

Schobert Norbi “rátett egy lapáttal”, vérengzésekre készíti fel a magyarokat!

Schobert Norbi szerint az éhezés és a fázás borzalmat hoz.. Brutális, mondhatni disztópikus világot fest meg Schobert Norbi, aki...

Kajdi Csaba és G.w.M. kommentcsatája a neten..

A rapper higgadtan válaszolt a sértésre, ami elég meglepő, ha celebek harcolnak. Kajdi Csaba kedden Kulcsár Edina és G.w.M...