A napokban érkeznek meg az első magasabb összegű számlák, amelyeket nem csak a lakosság, de az önkormányzatok is megsínylenek.

Egyre több hír lát napvilágot, hogyan tudnak boldogulni ezután a települések a jelentősen megemelkedett költségek miatt.

Több hazai önkormányzat is jelezte már, hogyan veszik elejét a rezsiválságnak a megemelkedett gáz és villanyszámlák miatt. Az ATV híradójának összeállításából kiderült, több helyen a közvilágítás lekapcsolását, a fűtött helyiségek számának csökkentését, valamint a régi kazánok és kályhák újraindítását tekintik átmeneti megoldásnak.

A dél-baranyai Drávaszerdahelyen például este 10 órát követően a közvilágítást lekapcsolják, valamint megemelik a közétkeztetés díját. Az önkormányzat tulajdonában levő lángosozó és bolt működését is befolyásolja a magasabb gáz- és áramellátási díjszabás.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúbagoson az utcai lámpákat szeretnék lekapcsolni a faluba érkező utolsó éjszakai buszt követően fél órával. Kikötik a gázkazánokat, újra fával fűtenek majd. Az idősek otthonában a legkeservesebb a helyzet, mivel a fatüzelésű kazánok mellett gázzal is fűtenek majd, ezt viszont ezentúl tízszeres áron tehetik csak meg .

A Nógrád megyei Karancslapujtőn éjfél után lekapcsolják a közvilágítást, valamint átcsoportosítják az intézmények, a civil szervezetek elhelyezését a hivatal azon helyiségeibe, amelyek most üresek. A településen a beruházásokat is leállítják, így maradhat keret a számlák kifizetésére.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, a Válasz Online podcastjében is kifejtette pontosan mekkora áremelkedéssel kell számolniuk:

2021-ben megközelítőleg 300 millió forintba került Székesfehérváron a közvilágítási rendszer működtetése. Ez idén már megközelíti a 700 millió forintot, a jelenlegi árakon számolva 2023-ban pedig meghaladhatja az 1,6 milliárd forintot. A 2021-es uszodai áramköltség mintegy 30 millió forint volt; ez jelenlegi árakon jövőre a 330 millió forintot is elérheti

– magyarázta a politikus.

A koronázóváros első embere arra is rámutatott, hogy az ilyen drasztikus mértékben növekvő rezsiárak mellett nem biztos, hogy jut majd fedezet olyan dolgok fenntartására, amely akár egy város életének mindennapjaihoz hozzátartozik, mint például néhány sport- vagy kulturális létesítmény.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ha ugyanis arról kell dönteni, hogy egy óvodát kell gázzal ellátni és fizetni érte, vagy egy sportcsarnokot vagy stadiont, akkor egyértelműen az óvoda mellett fogunk állást foglalni

– mondta.

blikk

Hirmagazin.eu