Home Főhírek Külföld Az Európai Parlament szocialista elnöke nem kerítéspárti

Az Európai Parlament szocialista elnöke nem kerítéspárti

 2015 06 25 215539
2015. 06. 25. – 21:34 forrás: MTI
Rövidtávú megoldásokkal, kerítésépítéssel nem lehet megoldani a migráció problémáját – közölte Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke, miután eszmecserét tartott az Európai Unió tagországainak Brüsszelben ülésező állam-, illetve kormányfőivel.

Schulz arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migrációnak globális okai vannak, és a probléma gyökerére kell összpontosítani, amihez több erőforrást is hozzá kell rendelni. Schulz amellett érvelt, hogy meg kellene teremteni a legális bevándorlás lehetőségét, de nem bevándorlási jogot, csak esélyt azoknak, akik bevándorolnának, hogy jelezhessék erre vonatkozó igényüket.

Schulz a többi között az amerikai zöldkártya rendszerét hozta fel példaként.
Az állam-, illetve kormányfőknek elmondott és a sajtónak kiosztott beszédében Schulz uniós migrációs és menekültpolitika kidolgozását sürgette.

„Akik azt mondják, hogy a migráció olyan probléma, amely megoldható a határok lezárásával, nem mondanak igazat” – áll Schulz írásban kiadott beszédében. Az EP-elnök szerint a felelősség azt jelenti, hogy minden tagállam betartja a közös szabályokat, s nem tesz egyoldalú lépéseket. Bent, az állam- és kormányfők társaságában Schulz a kötelező menekültkvóták mellett szállt síkra, mondván, hogy az önkéntes és kormányközi megoldások korábban nem váltak be.

„Minden tagállamnak ki kell vennie a részét a dologból, máskülönben a szolidaritás puszta jótékonykodássá válik” – mondta a kiadott beszéd tanúsága szerint.
Az EP elnöke arra is kitért, hogy amikor a libanoni polgárháború elől menekülők érkeztek Európába, ők a konfliktus végeztével vissza is tértek hazájukba, s azok a szíriai menekültek, akik jelenleg törökországi táborokban élnek, szintén haza akarnak térni.

Schulz a görög válságról is szólt, s úgy vélte: értelmes emberek módjára kellene megoldást találni. Rámutatott ugyanakkor, hogy ha most sikerül is megállapodni, az csak az első lépés azon az úton, hogy Görögország olyan ország legyen, amelyben ismét beindul a növekedés és a foglalkoztatás bővülése.

„Azt hiszem, mindenki tisztában van azzal, hogy változásokra van szükség” – hangoztatta Schulz, aki szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nehéz helyzetben van, mert próbálja betartani a választási kampányban tett ígéreteit, s közben megkötni a Brüsszelben szükséges kompromisszumokat.

„Biztos, hogy ő is tudja, hogy nagyon súlyos a helyzet” – hangoztatta az EP szociáldemokrata elnöke.

Schulz azt is elmondta, hogy szerinte a görögök hatalmas áldozatokat hoztak, a hitelezők pedig jelentős kedvezményeket tettek, ezért Athénnak el kellene fogadnia a feléje nyújtott kezet.

Az EP-elnök a brit uniós tagság jövőjéről is beszélt, s a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Közölte, hogy az EP is várja David Cameron brit kormányfő konkrét javaslatait. Szerinte nem helyes az a megközelítés, hogy a britek az uniós szabályozás további pontjai alól kérjenek felmentést. Úgy vélte, az volna a helyes, ha közös erőfeszítéssel sikerülne elérni, hogy az egész Európai Unió hatékonyabban, átláthatóbban és jobban működjön.

Tóbiás: nem a falak felhúzása jelenti a megoldást

Az európai szocialista kormányzati, illetve pártvezetők egyetértenek abban, hogy nem a falak felhúzása jelenti a megoldást a migrációs problémákra – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.


Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke beszél az Európai Szocialisták Pártjának (PES) 10. kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2015. június 13-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Call to Europe nevű programsorozat első részében a FEPS, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa konferenciát szervezett a szélsőségesség terjedése és az iszlámellenesség, illetőleg ehhez kapcsolódóan a szegénység és társadalmi kirekesztés témakörében.

Ezt követően európai baloldali politikusok folytattak vitát, kapcsolódva azokhoz a kérdésekhez, amelyek a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcs napirendi pontjai, illetve amelyeket az EU-csúcs mellett kiemelkedő európai érdeklődés övez.

Ez utóbbi kategóriába esik a görög adósságválság, amivel kapcsolatban Tóbiás József azt emelte ki, hogy a résztvevők mind Európa, mind a görög nép szempontjából fontos érdeknek, közös célkitűzésnek minősítették Athén és a hitelező intézmények közötti megállapodás létrejöttét.

Az EU-csúcs legfőbb vitatémájáról, a menekültkérdésről – közölte Tóbiás József – úgy vélekedtek a szocialista politikusok, hogy a probléma elhúzódó jellegű lesz, amire Európának közös cselekvési programot kell kidolgoznia.

Rövid távon olyan intézkedésekre van szükség, mint például a menekültügyi ellátórendszer, illetve az idegenrendészeti, határvédelmi intézmények rendelkezésére álló összegek növelése, középtávon olyan feltételrendszert kell kialakítani, amelynek a segítségével integrálni lehet a hazájukat háborús okokból elhagyó menekülteket, hosszú távon pedig olyan programot kell megvalósítani, amely a biztonságos létfeltételek megteremtésével a migráció helyett inkább a helyben maradásra ösztönzi az embereket.

Mindezt – ismertette az MSZP elnöke az európai szocialisták tanácskozásán megfogalmazott közös álláspontot – nem az szolgálja, „ha a közös Európában korlátokat, szögesdrótot, falakat akarunk felhúzni”. Ez önmagában nem jelent megoldást a problémára – tette hozzá.

Exit mobile version