Home Hírek Háború Az ENSZ szerint hamarosan újabb átkelő nyílhat a Gázai övezet felé

Az ENSZ szerint hamarosan újabb átkelő nyílhat a Gázai övezet felé

Nyitókép: Forrás: X: / Luana

Nemsokára megnyílhat az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő, melyen át további segélyszállítmányok juthatnának az övezetbe.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) vezetője elmondta, hogy bár a tárgyalások még mindig folynak a határátkelő megnyitásáról, biztató jelek mutatkoznak a sikerre. Martin Griffiths szerint mind Izrael, mind pedig a konfliktusban közvetítői szerepet vállaló Egyiptom „sokkal nyitottabbá vált” az elképzelésre.

Hozzátette, hogy a szemben álló felek a tervek szerint fokozatosan nyitják meg az átkelőt.

A nyitás jelentősen növelné a sűrűn lakott, két hónapja izraeli légicsapásoknak kitett övezetben élőknek juttatandó segély mennyiségét.

Az október elején kirobbant gázai háború előtt Kerem Salomon keresztül érkezett a 2007 óta izraeli blokád alatt álló Gázai övezetbe a teherautók több mint 60 százaléka.

Jelenleg az övezetbe csak az Egyiptommal határos rafahi ellenőrzőponton át jutnak segélyszállítmányok, azonban ez az átkelő eredetileg a gyalogosforgalomra épült, nem teherforgalom kiszolgálására.

Franciaország szankciókat fontolgat ciszjordániai zsidó telepesekkel szemben

„Véget kell vetni ennek az erőszaknak, és az izraeli hatóságok felelőssége, hogy ezt megtegyék, valamint az is, hogy felelősségre vonják az elkövetőket” – jelentette ki a francia külügyi szóvivő. Anne-Claire Legendre szerint Párizs beutazást tiltó és vagyonbefagyasztási intézkedéseket fontolgat. Azt is közölte, hogy a szankciók bevezetését Catherine Colonna miniszter „felveti az Európai Unió külügyi tanácsának hétfői brüsszeli ülésén. A szóvivő elmondta: az érintett személyek azonosítása folyamatban van.
Az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy vízumkorlátozásokat vezet be azokkal a ciszjordániai zsidó telepesekkel szemben, akiket erőszakos cselekmények elkövetésével gyanúsít. Belgium is hasonló döntést hozott. Németország pedig bejelentette, hogy mérlegeli az korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version