Home Szabadidő Bulvár „Az emberek rossz anyának tartanak, amiért elmondtam az igazat a gyerekeimnek a...

„Az emberek rossz anyának tartanak, amiért elmondtam az igazat a gyerekeimnek a Mikulásról” – Neked mi a véleményed erről?

tenae

Tenae Adamcic kétgyermekes édesanya, aki bevallotta a közösségi médiában, hogy elmondta az igazat a gyerekeinek a Mikulással kapcsolatban, és ezért rengeteg kritikát kapott, de megvédte a döntését.

A 28 éves nő rengeteg negatív hozzászólást kapott, többek között „Grincsnek”, „nárcisztikusnak” és „borzalmas anyának” bélyegezték, amiért elmondta 3 éves fiának, Dejannak és kisebbik lányának, Frejának, hogy a Mikulás nem létezik. Az édesanya azonban kitart a döntése mellett, és ragaszkodik ahhoz is, hogy ez semmit sem von le a karácsony varázsából.

Elmondta, hogy az egész „a Télapó hozza az ajándékokat” narratíva nem működik az ő családjában, és soha nem is működött, elsősorban azért, mert a kisfia fél a Mikulástól. „A fiam attól a pillanattól kezdve félt a Mikulástól, hogy 10 hónapos korában elvittük az első Mikulás-látogatására. Most már majdnem négyéves, és még mindig pontosan ugyanígy érez” – mondta.

Egy másik ok, amiért Tenae úgy érzi, el kellett mondania az igazat a gyerekeinek, hogy nyílt kommunikációt igyekszik kiépíteni velük, és úgy érzi, mindig az őszinteség a legjobb választás. Az édesanya ugyanakkor azt is hozzátette, hogy tulajdonképpen Dejan már gyanítani kezdte, hogy a Mikulás valójában nem létezik, és ő csak megerősítette ebben.

Miután azonban megosztotta vallomását a közösségi médiában, mindössze néhány órán belül több száz támadó megjegyzést kapott, és úgy döntött, letiltja a hozzászólásokat. „Az, hogy én úgy döntöttem, másképp nevelem a gyerekeimet, nem egy támadás, ez egy személyes döntés, amit a gyerekeimre való tekintettel hoztam meg, nem pedig azért, hogy megbántsalak titeket” – üzente a kritikusoknak.

Fotó: Tenae Adamcic

Tenae azt is összefoglalta, miért tartotta fontosnak, hogy megossza a gyerekeivel az igazságot, és 10 okot sorolt fel, amivel megindokolta ezt a döntést:

1. A fiam már eleve gyanította, hogy a Mikulás nem létezik.
2. A jó viselkedés motivációja az anyagi jutalmon alapul.
3. A nyílt és őszinte kapcsolatnak mindkét irányban működnie kell.
4. A gondolat, hogy állandóan, még álmában is figyelik, nyugtalanító a fiam számára.
5. Azzal, hogy azt mondjuk a gyereknek, nem szabad sírnia, vagy dühösnek lennie, arra tanítjuk, hogy elfojtsa az érzéseit.
6. A gyerek feltételhez kötöttnek érezheti a szeretetet.
7. Szorongást kelt a gyerekekben az ünnepek idején.
8. Egy képzeletbeli személy kapja az elismerést a kemény munkáért.
9. Felzaklatja a gyerekeket, akik összehasonlítják az ajándékaikat.
10. A karácsony még így is varázslatos.

Tenae és a férje, Ognjen, már egy ideje próbálták elmagyarázni a fiuknak a valóság és a fantázia közötti különbséget, mivel Dejan félt attól, hogy az ágya alatt szörnyetegek bujkálnak, és emiatt rosszul aludt.

A szülők elmondták a gyerekeiknek, hogy a Mikulás csak egy kitalált személy, miután Dejan már magától is feltette ezt a kérdést, és azt tervezik, hogy a közeljövőben elmagyarázzák nekik a karácsonyi ünnepkör teljes vallásos hátterét is.

Fotó: Tenae Adamcic

„Dejan először azt mondta, hogy a Mikulás csak színlelés, de ezek a szavak nagyon fontosak számunkra, mert megtanítottuk neki a különbséget a valóság és a színlelés között, hogy segítsünk neki leküzdeni a szörnyektől való félelmét. Az év nagy részében keményen dolgoztunk azon, hogy biztonságban érezze magát a saját szobájában. Dejan tudja, hogy az ajándékok a szüleitől, unokatestvéreitől, nagynéniktől, nagybácsiktól és nagyszülőktől érkeznek” – magyarázta az édesanya.

Tenae szerint ez a beszélgetés már csak azért is fontos volt, mert megalapozza a jövőbeli kapcsolatát a gyerekeivel. „Azt akarom, hogy a gyerekeim mindig hozzám jöjjenek, azt akarom, hogy tudják, mindig megbízható vagyok. Néhány gyerek megbántva érzi magát a Mikulás kis fehér hazugságától. Számukra ez nem kicsi, hanem világrengető. Persze ez a gyerektől függ, mert mind nagyon különbözőek. Van, aki jobban szorong, mint mások, és van, aki csak izgalmat és örömöt érez, ha a Mikulásra gondol.”

„Számomra az is fontos, hogy a gyerekeimet ne az anyagi jutalmak motiválják” – tette hozzá a nő, hangsúlyozva, hogy a gyerekek gyakran összehasonlítják a kapott ajándékokat, és ha kevesebb ajándékot kapnak, mint más gyerekek, azt gondolják, nem voltak elég jók, pedig a családok közötti anyagi különbségek jelentik a valódi okot.

Tenae még mindig úgy véli, hogy a családja karácsonya varázslatos, annak ellenére, hogy nem folytatják a színlelést. „A fiam még mindig ugyanúgy szereti a karácsonyt, mint minden gyerek, és soha nem fog hiányozni a varázslat az otthonunkból” – mondta.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version