Home Főhírek Belföldi hírek Az elitmezőnybe került Budapest! Mi rendezhetjük a 2023-as atlétikai VB-t! Oszd meg!

Az elitmezőnybe került Budapest! Mi rendezhetjük a 2023-as atlétikai VB-t! Oszd meg!

HVG

A magyar fővárosnak ítélte a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség.

Erről a monacói ülésén döntött a szervezet vezető testülete. A várakozások szerint Magyarországnak ez több tízmilliárd forint bevételt jelenthet, a tévéközvetítést több mint egymilliárd ember kísérheti figyelemmel.

A magyar fővárosban rendezik meg 2023-ban az atlétikai világbajnokságot, a világ egyik legjelentősebb és legnézettebb sporteseményét. Ahogy a tavalyi vizes világbajnokság – a várakozások szerint – ez az esemény is számtalan előnnyel jár majd. Több tízmilliárd forint bevételt jelenthet a magyar gazdaság számára és több mint egymilliárd ember nézhet bele a tévéközvetítésbe – hangzott el az M1 Híradójában.

Az M1 tudósítója Monacóból elmondta, óriási siker az, hogy Budapestnek ítélték a rendezés jogát, hiszen szabadtéri atlétikai világbajnokságot Magyarország még nem rendezett. Fedett pályás világbajnokság és szabad téri Európa-bajnokság már volt Budapesten, rendezési tapasztalatunk tehát van.

Elmondta, nagy tisztelet övezte a magyar pályázatot, a magyar pályázati csapatot kivéve mindenki biztosra vette, hogy Budapest kapja meg a rendezési jogot.

A tudósító szerint az sem kizárt, hogy a gyalogló és a maratoni versenyszámokon kívül más versenyszámok is különleges helyszíneket kaphatnak a fővárosban, hiszen egyre elterjedtebb az a koncepció, hogy a rendező város nevezetességei mentén haladnak a városban a versenyzők.

A legnagyobbak közé került a főváros

A budapesti lesz a 19. atlétikai világbajnokság. Az elmúlt évtizedekben olyan városok rendezhették meg, mint Róma, Tokió, Párizs, Berlin, Moszkva, Peking, legutóbb pedig London. Elmondható tehát, hogy Budapest az elitmezőnybe kerül be.

Nagyjából 2200-2500 versenyző jöhet a magyar fővárosba, edzőkkel, kísérőkkel, újságírókkal együtt nyolcezer akkreditált személyre számítanak a szervezők, és több tízezer szurkolóra. Ezért épül egy új, 40 ezer férőhelyes atlétikai stadion, amit a vb után részben visszabontanak, és a magyar atlétika, tehát az egyik legsikeresebb hazai olimpiai sportág központja lehet.

Az atlétikai vb a világ 3.-4. legnépesebb, legfontosabb sporteseménye.

Egyhangú döntés született

Kézfogás, majd egy baráti vállveregetés járt Gyulai Miklósnak, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökének, miután eldőlt, hogy Budapest rendezheti a szabadtéri atlétikai világbajnokságot 2023-ban.

„A tanácsunk egyhangúan döntött a rendezésről” – mondta a bejelentés után Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai szövetség elnöke. A Budapestet meglátogató bizottság tagjai pozitívan nyilatkoztak a látottakról. A sportvezető elmondta, Magyarországon sikeres világbajnokságokat rendeztek az elmúlt években, így véleménye szerint jó kezekben lesz a 2023-as atlétikai vb is.

Az már biztos, hogy 2019-ben négy olimpiai kvalifikációs világbajnokság és a Maccabi Játékok is a magyar fővárosban lesznek. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte, hogy az atlétikai világbajnokság még ezek közül az események közül is kiemelkedhet majd.

Nagyszerű világbajnokságra számítanak a szervezők

Az atlétikai világbajnokság a nyári olimpia és a labdarúgó világbajnokság utáni legnagyobb sporteseménynek számít, és a magyar pályázati bizottság ügyvezetője, Gyulai Márton szerint a múlt, többek között az 1998-ban rendezett Európa-bajnokság is kötelezi arra a szervezőket, hogy 2023-ban nagyszerű világbajnokság legyen Budapesten.

Márton Anita, a magyar atlétika egyetlen világbajnoka is a küldöttség tagja volt, így ő is a helyszínen örült a döntésnek. A 29 éves sportoló számára hatalmas motivációt jelent, hogy Tokió után a hazai rendezésű világbajnokságra is felkészüljön. Mint mondta, mivel Budapest kapta meg a rendezés jogát, így az sem elképzelhetetlen számára, hogy folytassa pályafutását, és az itthoni világbajnokságra is felkészüljön.

Negyvenezer férőhelyes arénát építenek

A világbajnokság központi helyszíne a tervezés alatt álló, 40 ezer ülőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ lesz. A Rákóczi híd pesti hídfőjénél épülő arénát a vb után 15 ezer férőhelyesre bontják vissza, és a környékén edzőpályák, egy futókör, egy szabadtéri edzőpark és számos más lehetőség várja majd a sportolásra, kikapcsolódásra vágyókat.

A következő öt év arról fog szólni a szövetség életében, hogy olyan világeseményt szervezzen, amivel mindenki elégedett – fogalmazott Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

Elmondta azt is, hogy a tervek szerint 2020 februárjában indul majd az építkezés. A határidő 2022 nyara, vagyis egy évvel a világbajnokság megrendezése előtt már el fog készülni a létesítmény, a sportolók birtokba vehetik azt – tette hozzá.

Forrás: M1

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version