Home Főhírek Gazdaság Az autóhitelek következnek? – a jegybanknál megvan a pénz a forintosításra

Az autóhitelek következnek? – a jegybanknál megvan a pénz a forintosításra

2015 06 10 222707
2015. 06. 10. – 21:49 M1Hirado
Az MNB több mint 300 milliárd forinttal segítené a még devizában fennálló autó és személyi kölcsönök forintosítását . A lízingszövetség szerint az a kérdés, hogy milyen árfolyamon történik ez meg. Az M1 híradónak nyilatkozó közgazdász úgy látja: csak piaci árfolyamon kerülhet erre sor, az adósok azonban azután már nem lesznek kitéve az árfolyamkockázatnak.

A Lízingszövetség szerint még mintegy 200 ezer adós jár hasonló cipőben. Többségük a banki elszámolással visszakapta azt a pénzt, amit a pénzintézetek tisztességtelenül elvettek tőlük, viszont tőketartozásuk továbbra is devizában maradt.

A fennmaradt autó és a személyi devizahitelek forintosításáról beszélt április közepén a Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Nagy Márton akkor azt mondta: az ügyfeleknek továbbra is veszélyt jelent az árfolyamkockázat. A szakember hozzátette: bár sok pénzintézet már forintosítja az autóhiteleket, a jegybank, ha kell központilag is elrendelni mindezt.

A Lízing szövetség főtitkára szerint fontosnak tarják, hogy a devizahitelek kockázata eltűnjön a hazai finanszírozási környezetből. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy milyen árfolyamon váltják majd át a devizahiteleket.

Ha forintban lesznek a hiteleik az adósok mindig tudják majd, hogy mennyi lesz a törlesztő részletük, mennyi a tőketartozásuk, és nem lesznek kitéve az árfolyamkockázatnak – sorolja a forintosítás előnyeit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője.

Lentner Csaba úgy látja, bár a magyar gazdaság emelkedő pályára állt, a nemzetközi gazdasági helyzet miatt azonban nem várható a forint erősödése, ami rossz hír a devizaadósoknak.

Az ügyben az M1 kereste a Bankszövetséget is, de nem kívántak nyilatkozni. Annyit sikerült megtudni, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség tárgyal a forintosítás részleteiről.

Exit mobile version