A nyári időszakban egyre többen utaznak el családostól kiruccanni, nyaralni, kikapcsolódni. Sokan egész évben a nyári szabadságot, a pihenést és a lazítást várják, ennek ellenére egy nyári utazás is tartogathat néhány kellemetlen meglepetést, melyekre jó már indulás előtt felkészülni.

Az időjárás viszontagságai egész évben befolyásolják a közlekedés biztonságát, éppen emiatt a sofőröknek mindig felkészülten kell útra kelniük. A hatalmas hőségben pedig nem szabad egyetlen utat sem félvállról vennünk abban az esetben sem, ha az úti cél a következő városban lévő strand, vagy fürdő.

A nyári autózás során számos veszéllyel szembesülhetünk, melyek sok esetben a szélsőséges időjárási viszonyok következtében fordulnak elő. Ezek azonban mind-mind befolyásolhatják a közlekedésünk biztonságát. A nyári időszakban a szakemberek elsősorban a gépjármű megfelelő felszereltségére, illetve a kifogástalan műszaki állapotára szokták felhívni a figyelmet – írj a Fékmester.

Mi mindent kell ellenőriznünk egy nyári utazás előtt?

Értelemszerűen télen téli gumit, nyáron pedig nyárigumit kell használnunk. Bár ez a dolog talán magától is értetődő lehet, a mai napig gyakori az, hogy valaki téli gumival indul útnak a nyári forróságban. Pedig ez egyrészt egyáltalán nem biztonságos, másrészt nem költségkímélő. A magas hőmérsékleten a téli gumikban megtalálható levegő kitágul, emellett fontos megemlíteni azt is, hogy a forró úttesten ezek a gumiabroncsok sokkal gyorsabban el is kopnak, mint nyári társaik. De a gépjármű üzemanyag-fogyasztása is jelentősen megnövekedhet akkor, ha nem megfelelő típusú gumiabroncs van a kerekein.

Ezek mellett a nyári utazgatás előtt ellenőriznünk kell az olajszintet is. A motorolaj szintjének ellenőrzése a nyári autózás előtt nagyon fontos, hiszen a megfelelő olajszint tudja biztosítani a motor optimális működését és védelmét. Ha az olajszint ellenőrzés során azt tapasztaljuk, hogy az olaj szennyezett, sötét színű vagy már régóta nem volt cserélve, akkor érdemes lehet indulás előtt még elvégezni egy olajcserét is. Ezt általában 10 000-15 000 kilométerenként, vagy évente érdemes megejteni. Az olajcsere mellett indulás előtt célszerű ellenőrizni a fékrendszert, megnézni a fékbetétek állapotát, de fontos az is, hogy az akkumulátor, illetve a fényszórók milyen állapotban vannak. De ha már a forró nyári napokról beszélünk, ne feledkezzünk meg a hűtőrendszerek ellenőrzéséről és feltöltéséről sem!

Mit tehetünk mi azért, hogy elviselhetőbb legyen egy hosszú, nyári út?

Ha az autónk kifogástalan állapotban van, a sofőrnek is fel kell készülnie a nagy hőségben való vezetésre. Nyáron legyen szó bármilyen hosszú útról, mindig legyen nálunk 1-2 flakon hűtött víz, hiszen sosem tudhatjuk, hogy menet közben milyen fennakadásokkal kell majd szembesülnünk. Ha külföldre utazunk, akkor erre fokozottan figyeljünk oda, hiszen ilyenkor a megnövekedett határforgalom következtében lehetséges, hogy több órát is egy helyben kell majd várakoznunk az autónkban. Az ilyen helyzetekre jó, ha a hűtőtáskába néhány szendvicset is bekészítünk.

Bár a nagy hőségben lehetséges, hogy legszívesebben papucsban indulnánk útnak, ezt mégse tegyük meg, hiszen a strandpapucsban nem szabad a volán mögé ülni!

A légkondi szuper találmány, mely nélkül szinte elviselhetetlen a nyári autózás, mégis legyünk óvatosak a használatával, hiszen könnyedén megfázhatunk a túlhűtött autóban. Figyeljünk oda arra, hogy maximum 5-6 fokos különbség legyen a kinti és benti hőmérséklet között.