Home Tudástár Autók - motorok - hajók Autósok, figyelem, nagy átverés terjed, sokba is kerülhet

Autósok, figyelem, nagy átverés terjed, sokba is kerülhet

Autósok, figyelem, nagy átverés terjed, sokba is kerülhet

A roncsautók sokszor okoznak fejfájást a tulajdonosoknak, és sok telepen még nekik kellene ráfizetni a leadásra, holott ez egyáltalán nem szabályszerű.

Egy olvasó osztotta meg a Pénzcentrummal, hogy használhatatlan roncs autóját szerette volna leadni egy bontóba, ám az egyik telepen azt mondták neki, hogy amióta a MOHU átvette a hulladékgazdálkodást, azóta ők nem szállíthatnak el járműveket az ügyfelektől, mindenkinek személyesen kell ezt intéznie, illetve a bontónak így „nem éri meg” átvenni az autókat, mivel mint minden hulladék, a roncs is a MOHU tulajdonába kerül az új koncessziós szabályok szerint.

Mint írják, az autó elszállítása 50 ezer forintba került volna, a telepen viszont körülbelül 30 ezer forintot kapott volna a járműért, tehát ráfizetett volna. A lap megkereste az ügyben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-t is:

Nagyon fontos szabály, hogy egy roncsautó leadása nem kerülhet pénzbe a hulladékbirtokosnak, vagyis annak, akinek a nevén van az autó. Ha az autóroncs működésképtelen, akkor annak trélerezése is ingyenes.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

A szállítás költségét a MOHU megtéríti a hivatalosan szerződött átvevőhelyeknek, ezt külön kiemelték. Emellett hozzátették, kezelési költséget is fizetnek a szerződött partnereknek, illetve lehetőséget biztosítanak nekik arra, hogy az autó még működő alkatrészeit értékesítsék. Sőt, mint kiderült: az a teória sem igaz, hogy a bontóknak nem érné meg átvenni a roncsokat, mert a hulladékra a cég azonnal ráteszi a kezét, beleértve a működő alkatrészeket is.

A vállalat hangsúlyozta: a cél az, hogy a roncsautók minél nagyobb részét hasznosítsák újra akár anyagában, vagy ha erre van még lehetőség, akkor alkatrészként. A MOHU a hulladékra jogosult, a működő alkatrészeket az átvevőhely hulladékáron átveheti a MOHU-tól, majd alkatrészként továbbértékesítheti azt.

Mint írják, a vállalat szerint jelenleg mintegy 70 telephelyen lehet roncsautót ingyenesen leadni, és ezek számát tovább fogják növelni. Aki szabadulni szeretne roncs járművétől, az a térképes keresőben megtalálhatja a legközelebbi telephelyet.

A roncsautók veszélyes hulladéknak minősülnek, kezelésükhöz eddig is számos előírásnak kellett megfelelnie a bontóknak.

Kovács Gyula, a Gépjárműbontók Országos Egyesületének elnöke a lapnak megerősítette, hogy a jelenlegi szabályok szerint nem kerülhet pénzbe a roncselszállítás annak tulajdonosának. Hozzátette, cégénél csak akkor terheli a tulajdonost költség, ha a roncsot nem lehet trélerrel szállítani, és ha az átvételi ár nem fedezi a pluszköltségeket. Mint mondta, az évente itthon keletkező roncsautók nagyjából tizede kerül olyan helyre, ahol szakszerűen szárazra fektetik – azaz a veszélyes hulladéknak minősülő, rendkívül szennyező folyadékokat, egyék komponenseket eltávolítják -, majd pedig elbontják, újrahasznosítják.

Az egyesület elnöke azt is megjegyezte a lapnak, hogy a 70 szerződött bontó nem egyenletesen oszlik el az országban, ez megnehezíti a roncsleadók dolgát. Budapesten például hat autóbontó-telephely is van, de ezek közül négy is a X. kerületben. A fővárostól északra, Vác környékén pedig nincs is a közelben átvevőhely, így Budapestre kell vinni a roncsokat.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version