A cikk szerzője: Bognár Géza

Olvasási idő: max 4 perc

A film hossza: 122 perc 20 mp

A cikk Nimród Attila amerikai filmrendezőről szól, és az Ő egyik fílmjét vetítjük le! A film Ambrus Attila hirhedt magyar bankrabló 26 rablását mutatja be.. Hirmagazin.eu

Életrajz

Antal Nimród 1973. november 30-án született Los Angelesben, Kaliforniában, magyar származású családban. Szülővárosa és magyar gyökerei egyaránt nagy hatással voltak művészi látásmódjára és filmes karrierjére. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte Budapesten, ahol filmrendezői diplomát szerzett.

Filmes karrier

Rendezői munkásság

Antal Nimród több műfajban is kipróbálta magát, és különleges vizuális stílusa és narratív megközelítése hamar felhívta magára a figyelmet.

 1. Kontroll (2003)
  • Leírás: Ez a film a budapesti metró világában játszódik, és egy különc ellenőr csapat mindennapjait és kihívásait mutatja be. A film különleges hangulatával és eredeti megközelítésével nagy sikert aratott.
  • Díjak: Számos nemzetközi fesztiválon díjazták, köztük a cannes-i filmfesztiválon is.
 2. Vacancy (2007)
  • Leírás: Ez az amerikai horror-thriller egy fiatal házaspárról szól, akik egy elhagyatott motelszobában rekednek, és rájönnek, hogy az ottani videokamerák minden lépésüket rögzítik.
  • Főszereplők: Kate Beckinsale, Luke Wilson
 3. Armored (2009)
  • Leírás: Egy izgalmas akcióthriller, amely egy biztonsági cég dolgozóiról szól, akik elhatározzák, hogy kirabolják saját páncélautójukat.
  • Főszereplők: Matt Dillon, Jean Reno, Laurence Fishburne
 4. Predators (2010)
  • Leírás: A híres Predator filmek újragondolt változata, amelyben egy csoport harcos egy idegen bolygóra kerül, ahol vadászni kezdenek rájuk.
  • Főszereplők: Adrien Brody, Laurence Fishburne
 5. Metallica: Through the Never (2013)
  • Leírás: Ez a koncertfilm a Metallica együttes turnéja alatt készült, és egy fiatal színpadi technikus kalandjait mutatja be a koncert hátterében.
  • Főszereplők: Dane DeHaan, Metallica
 6. A Viszkis (2017)
  • Leírás: A film Ambrus Attila, a híres magyar bankrabló életét dolgozza fel, aki több mint 30 bankot rabolt ki a ’90-es években Magyarországon.
  • Főszereplők: Szalay Bence, Móga Piroska
 7. The Whiskey Bandit (2017)
  • Leírás: Ez a film szintén Ambrus Attila történetét dolgozza fel, bemutatva a rablások izgalmas világát és a rendőrség üldözését.

Színészi munkásság

Antal Nimród elsősorban rendezőként ismert, de néhány filmjében kisebb szerepeket is vállalt. Ezek a szereplések általában cameo megjelenések vagy kisebb mellékszerepek voltak.

Hatása és jelentősége

Antal Nimród a kortárs filmrendezés egyik kiemelkedő alakja, aki a magyar és az amerikai filmiparban is maradandó nyomot hagyott. Filmjei közül különösen a „Kontroll” vált kultikussá, amely nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközileg is elismerést hozott számára. Stílusát a feszes narratíva, az erős vizuális elemek és az izgalmas karakterábrázolás jellemzi.

Antal Nimród pályafutása azt mutatja, hogy képes volt sikeresen áthidalni a magyar és az amerikai filmipar közötti különbségeket, és mindkét kultúrában maradandó műveket alkotni. A rendezői munkássága és filmjei továbbra is inspirálják a fiatal filmeseket és a közönséget világszerte.

Hirmagazin.eu