Home Főhírek Gazdaság Anitát kétszer is sokkolta a gázszolgáltató: előbb a végösszeggel, aztán egy új...

Anitát kétszer is sokkolta a gázszolgáltató: előbb a végösszeggel, aztán egy új infóval, ami a bérlakásban élők sokaságát érint… és nem örömhír

Az önkormányzati bérlakásban élők jobb, ha utánanéznek a szerződéseiknek! / Illusztráció: Northfoto

Számos gázszámlát küldtek olvasóink és küldenek még most is, a számlákon meglepő összegek szerepelnek.

Sokan járnak hasonló cipőben, ami furcsa az egészben, hogy hasonló paraméterekkel rendelkező fogyasztásoknál más és más összegek szerepelnek. Most úgy néz ki, akik önkormányzati lakásban laknak, külön is elkezdhetnek aggódni.

Olvasóink első emelt összegű számláit feldolgozó cikksorozatunk részeit – és más cikkeket is a témában – itt találja meg. Fontos újdonság, (valójában nem új, csak elfelejtették normálisan kommunikálni) amelyeről eddig kevesen tudtak:

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

– A számla végösszege nem a korábban megálapított havi 144 köbméter felhasználásától – vagy fel nem használásától függ, – hanem attól, hogy a hónapban a felhasználó mennyi gázt fogyasztott el a szolgáltató által meghatározott fogyasztási jelleggörbéhez képest. Ez augusztusra például 15 köbmétert engedélyez, s ha valaki csak egy köbméterrel is többet diktált be ennél, az az egy köbméter emelt áron lesz. Ha valaki aztán az éves elszámoláskor bennmarad az átlagfogyasztásban, visszakapja a pénzét valamilyen formában. Ezt korábban a szolgáltató nem igazán kommunikálta megfelelően, a csütörtöki Kormányinfón emiatt Gulyás Gergely miniszter elnézést is kért. Mondjuk ez sovány vigasz, mert ezeket a számlákat akkor is ki kell fizetni… elvileg aki diktál és kicsit is eltér felfelé a jelleggörbében meghatároztt mennyiségtől, az többet fizet. Az is, akinek olyan egyenletes résszámlázása van, ahol a havi résszámlán magas gázmennyiség szerepel.

Anita számlája egy önkormányzati lakásból

És most akkor egy újabb infó, ami azokat érintheti, akik önkormányzati lakásban laknak. egri olvasónk, Anita levelét idézzük:

„Ma megérkezett a gázszámlám. Eddig havi diktálós voltam, úgy gondoltam, ezzel nem is lesz probléma, hiszen a kormány által megállapított évi 1729 m3-es átlagfogyasztást ha lebontom havi szinten, az 144 m3, és még így is beleférek a téli hónapokba is, nyáron meg pláne. Jelenleg a 33 m3-es fogyasztásra kiküldtek nekem 16 024 ft-ot. Körülbelül másfél óra sikertelen próbálkozás után, nagy nehezen sikerült elérni az mvm telefonos ügyfélszolgálatát. Itt az ügyintéző arról tájékoztatott, hogy aki diktálós, annak máshogy van megszabva a havi átlagfogyasztás. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokba 15 m3-ig vonatkozik a kedvezmény, téli hónapokba meg 330 m3-ig. Érdekes módon erről én nem hallottam. Semmiféle tájékoztatást nem kaptam.” – írta Anita, akinek története eddig nem különbözik számos más „diktálós” ügyfél történetétől, sőt, azóta, mint fentebb írtuk, már magyarázat is van a magas nyári gázszámlára…

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Azonban egri olvasónk így folytatta levelét:

„Miután közöltem a fiatalemberrel, hogy én önkormányzati bérlakásban lakom, volt olyan kedves, és utánanézett, mint kiderült a nyári 15 m3 is stornósmert annak idején amikor szerződést kötött az önkormányzat a gázszolgáltatóval, csak és kizárólag fűtés használatára lett kérve a gáz ( a melegvízet gázkazán melegíti, főzni is csak úgy tudok). Tehát ha csak akár 1 m3 gázt használok is el a nyári hónapban, azt teljes áron számlázzák ki nekem. Erről semilyen formában sehonnan nem kaptam tájékoztatást. Honnan kellene azt tudnom, hogy diktálósoknál nyári hónapokban 15 m3 a limit????(Nekem még annyi se). Lett volna még pár kérdésem, de sajnos megszakadt a vonal. Visszhívni nem hívtak, nekem meg valahogy nincs kedvem, se időm megint másfél órát próbálkozni. Felháborítónak tartom, hogy nem tájékoztatnak megfelelően.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

Ui : csak viszonyítás képpen a múlt hónapban 58 m3 gázra fizettem 7906 ft-ot.”

A számla:

Anita számlája Egerből.

Látható, hogy a júliusi napokra a szolgáltató 15 köbmétert becsült, ezzel kimaxolva a jelleggörbe szerint rezsicsökkentett áron adható mennyiséget. Az elszámolási időszak augusztusi napjaira Anita 18 köbmétert diktált a számla szerint, amit teljes egészében emelt áron számoltak el.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az furcsa azért, hogy a szolgáltató július egyetlen – utolsó – hetére 15 köbmétert becsült fogyasztásként. Júliusban még amúgy sem volt emelt tarifa. Aztán amit a fogyasztó augusztus első három hetére bediktált 18 köbmétert, abból már nem számolták le a 15 köbméteres engedélyezett rezsicsökkentett mennyiséget. Tehát a szolgáltató szerint reális, hogy három hét alatt ugyanannyi gáz fogyott el, mint egy hét alatt. Szép… Nyilván majd az augusztus-végeszeptember eleje időszakról szóló számlában ez a 15 köbméter megjelenik – a mennyiséget rezsicsökkentett áron számolva, a számlát csökkentő tételként – legalábbis így lenne logikus.

Ez tehát 33 köbméter gáz, 16ezerért. Az előző havi számla, 58 köbméterről jól mutatja, hogy egyik napról a másikra hova jutott a rezsicsökkentés, hogy lett vége a „hét bő esztendőnek”. Az még összvissz 8000 forint sem volt.

Anita egy hónappal korábbi számlája, még a „boldog” rezsicsökkentés idejéből
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version