Amikor a macskák macskamentát rágnak, szúnyogriasztó vegyszerek szabadulnak fel belőle

Dátum:

Amikor a macskák nyalogatják és rágcsálják a macskamentát vagy japán minikivi leveleket, magasabb szintű rovarriasztó iridoid vegyszerek szabadulnak fel

– írja a New Scientist magazin.

Amikor a macskák rágcsálják és nyalogatják a macskamentát és a japán minikivi leveleket, magasabb koncentrációjú természetes rovarriasztók növényből való felszabadulását idézik elő, ami azt sugallja, hogy ez lehet egy oka e növények által okozta furcsa viselkedésének a macskáknál.

A macskamenta (Nepecta cataria) és a japán minikivi (Actindia polygama) is az iridoids csoportból származó vegyszereket termel, amik elriasztják a szúnyogokat, legyeket, csótányokat és lehetséges, hogy más rovarokat, vagy atkákat is.

Másfelől a legtöbb macska mámorosnak tűnik a szaguktól, gyakran nyalogatva, rágcsálva a leveleket és  a növényekhez dörzsölve a testüket.

Masao Mivazaki a japán Iwate Egyetem munkatársa és kollégái szerették volna tudni, hogy a macskáknak miért vannak ezek a reakciói. Tavaly azt találták, hogy amikor a macskák a fejüket ezeknek a növényeknek a leveleihez dörzsölik, egy iridoid vegyülettel, nepetalactollal vonják be testüket, ami elriasztja a szúnyogokat.

A macskák az általuk megrágcsált és nyalogatott macskamentából és japán minikiviből keveset nyelnek le, így a kutatócsoport azt feltételezte, hogy az állatok a növények lenyelésével nem jutnak gyóygyhatáshoz.

Egy macska macskamentát szimatol. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2324316-when-cats-chew-catnip-it-releases-mosquito-repelling-chemicals/

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

A magyarok egy része is szenved ettől a betegségtől: alkoholfüggőség!

Az alkoholfüggőség egy összetett és súlyos egészségügyi probléma, amely...

A mellbimbó viszketésének okai

A nők gyakran küzdenek mellbimbóviszketéssel. Ez a probléma nemcsak...

Mitől fáj a fejünk és mit tehetünk ellene otthon?

A fejfájás számos különböző okból kialakulhat, beleértve a stresszt,...

Miért jó mindenkinek a HOME-OFFICE munkavégzés lehetősége?

A Home Office csökkenő munkaidő, megfelelő kondíciók és lehetőségek,...
Megszakítás