Amikor a macskák nyalogatják és rágcsálják a macskamentát vagy japán minikivi leveleket, magasabb szintű rovarriasztó iridoid vegyszerek szabadulnak fel

– írja a New Scientist magazin.

Amikor a macskák rágcsálják és nyalogatják a macskamentát és a japán minikivi leveleket, magasabb koncentrációjú természetes rovarriasztók növényből való felszabadulását idézik elő, ami azt sugallja, hogy ez lehet egy oka e növények által okozta furcsa viselkedésének a macskáknál.

A macskamenta (Nepecta cataria) és a japán minikivi (Actindia polygama) is az iridoids csoportból származó vegyszereket termel, amik elriasztják a szúnyogokat, legyeket, csótányokat és lehetséges, hogy más rovarokat, vagy atkákat is.

Másfelől a legtöbb macska mámorosnak tűnik a szaguktól, gyakran nyalogatva, rágcsálva a leveleket és  a növényekhez dörzsölve a testüket.

Masao Mivazaki a japán Iwate Egyetem munkatársa és kollégái szerették volna tudni, hogy a macskáknak miért vannak ezek a reakciói. Tavaly azt találták, hogy amikor a macskák a fejüket ezeknek a növényeknek a leveleihez dörzsölik, egy iridoid vegyülettel, nepetalactollal vonják be testüket, ami elriasztja a szúnyogokat.

A macskák az általuk megrágcsált és nyalogatott macskamentából és japán minikiviből keveset nyelnek le, így a kutatócsoport azt feltételezte, hogy az állatok a növények lenyelésével nem jutnak gyóygyhatáshoz.

Egy macska macskamentát szimatol. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2324316-when-cats-chew-catnip-it-releases-mosquito-repelling-chemicals/