Alsóörs

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Alsóörs

Alsóörs a Somlyó-hegy lábára épült Árpádkori település
Almáditól Badacsonyig terül el Balaton északi részén az a szemgyönyörködtető, lelket emelő partszakasz, amit „Balatoni Riviérának” nevezünk. Mediterrán klíma, fénygazdag tavaszi, nyári, őszi napok, szőlőt érlelő lankák, gyümölcsöskertek, partokra néző dombhátak, íme, ezek vidékünk jellemzői. Pannon derű, történelmi hangulat lengi be a tájat. Fejlett mezőgazdaság, gazdag fürdőkultúra formálta mai képére a vidéket. Fő csábító ereje a mindinkább kiteljesedő idegenforgalom.
A település nevét elsőként 1200-as okleveleinkben említik. A hegy tereplépcsőiről lefelé, a part irányába terjeszkedett. Üdülőhely, hatalmas stranddal, selymes vízzel, napsugárzással, kényelemmel.
Vonzó, csalogató látványt, élményt kínál az ősközség. Régi emlékeit ma is őrzik az ódon utcácskák, a permi vörös homokkőből rakott, vastag falú házak, udvaraikon faragott vályúkkal, itatókkal, mesterien kiképzett kútkávákkal, kapuikban zömök kerékvető kövekkel. A parasztember valaha maga emelte, építette hajlékát. Mára szinte kihalt az a nemzedék, amelyik utánozhatatlan ügyességgel formálta meg az időtálló, szép nádtetőket.

Erre felé számos szőlőbeli hajlék, pince, római alapfalakra épült. A középkorban a királynéknak voltak itt birtokaik, s ekkor vette kezdetét a vörös kő bányászata. A török idők sem múltak el nyomtalanul a falu életében. 1570-ben Bornemissza János, pápai várkapitány feltehetően a suhatagi dűlőben ütközött meg az oszmán túlerővel.

A XX. század fordulója után 1909-ben épült meg az északi vasútvonal. Ez Győrrel és Budapesttel is összekötötte Alsóörsöt. Kialakult a fürdőtelep, megalakult a fürdőegylet. Annak idején panziók, ma számos vendéglátóhely, önkiszolgáló étterem, diszkó várja a nagyközönséget. A község gyarapodó bevételi forrása az idegenforgalom.

Erősen beépült partszakasszal kíséri végig az üdülőtelepet a 71-es számú főútvonal. Alsóörs központi tengelye az Endrődi Sándor utca, amely a fürdőtelepről vezet föl a faluközpontba. Két oldalán szebbnél szebb családi házak, iskola, óvoda, művelődési ház.

A múlt értékeit is őrzi a falu lakossága. A művelődési ház falán található a 48-as honvédek emléktáblája.

Endrődi Sándor (1860-1920) építette a parkban az első üdülővillát. Helyén tábla hirdeti a költő emlékét, aki örökre fölragyogtatta a kurucdalokat, megalapította a Petőfi Emlékmúzeumot Budapesten, és jelentősen hozzájárult a balatoni vitorlázás felvirágoztatásához.

Mintha óvná a falut a tengerszint fölé 230 méterrel emelkedő Somlyó-hegy. Lábánál, a település oldalában a part egyik legszebb fekvésű temetője. Az alsóörsi ember életében szeretettel nézi a tavat, a holta után is lelát a vízre. . .

Meglehetősen elhanyagolt, ám értékes arborétum is megbúvik a hegy oldalában. Szélében áll a középkori, tornyával messzire intő templom. Értékes építészeti megoldásokat, XIII. századi kegyúri karzatot, gótikus falrészeket csodálhatunk meg benne. Szomszédságában, a Petőfi-közben Európa-szerte híres műemlék: a késő gótikus kisnemesi udvarház, amit turbános kéménykiképzése után egyszerűen csak törökháznak nevez a nép. A Balatonra néző, hatalmas, dongaboltozatos, kőpincés, faragott kőkeretes főbejáratú ház a tősgyökeres Guáth család tulajdona volt. Kivételes kincs nemzeti értékeink között!

Kirándulásra csábít a falu környéke is. A Csere-hegyen épült Horthy Miklós kilátót 1935-ben avatták. Veszprém, Somogy és Zala megyére esik innen a tekintet. A Balaton, a Bakony együttes sugárzásának e kivételes földrajzi pontjára rövid sétányi erdei út vezet. Megéri a fáradságot, bár a kilátó környéke ma fölöttébb elhanyagolt. Mégis: a fényben fürdő horizont végtelen távlatot ad. A táj egyszerre idézi föl a múlt romantikáját, s a jelen rácsodálkozásra érdemes értékeit, szépségeit.

Ezüst Híd Horgász Egyesület
Az egyesület 1973-ban alakult, majd a törvényi előírásoknak megfelelően 1989-ben társadalmi szervezetként jegyezték be azzal a céllal, hogy Alsóörs település lakóinak lehetőséget biztosítson a hobby és sport szintű horgászatra. A kezdeti időszakban ez jelentős lépésnek számított a horgászat területén, hiszen az új lehetőséggel számottevően csökkentette a „zug” horgászhelyek kialakításának igényét. Időközben a lehetőséget kihasználva tagjainak sorába léptek azok a nem a településen élő állampolgárok, akik más szálakl, vagy kapcsolatok révén kötődnek a településhez.
A települést és környékét rendszeresen látogató turisták, akiknek szenvedélye volt a horgászat, tudomást szereztek az egyesület létezéséről és a hagyományos rendezvények (horgászbál, horgászverseny) kedvező híre hallatán ugyancsak a taglétszámot növelték. A horgászat mellett a tagok nemcsak a kikötő területén, hanem a településhez tartozó tóparti szakaszon is sokat tesznek a Balaton védelmében. Az egyesület kapcsolatban áll több olyan szervezettel, akik a Balaton és környezetének védelmében tevékenykednek.
Az egyesület taglétszáma körülbelül 300 fő. Az egyesület tulajdonában van egy csónakkikötő is, amely 100 csónak kikötésére alkalmas. A horgásztanya területén a kor igényeit jobban kielégítő csónakház épült, amelyben korszerű fürdő, WC és öltözőszekrények találhatóak. Az egyesület nonprofit szervezet lévén csak a működési feltételeinek biztosításához szükséges mértékig gazdálkodik és szolgáltat, ami abból áll, hogy a befizetett tagdíjakat minden esetben a kikötő karbantartására, a tómeder kotrására fordítja. Az eseti karbantartási, javítási feladatokat a tagok számára évente kétszer megszervezett „társadalmi” munka keretében végzi el az egyesület. Ezzel együtt a tagdíjakból származó bevétel a: kikötő bérleti díjának fizetésére, a tervezet karbantartási munkákra, a víz-, és villamos energia költségekre, uszadék és hínár eltávolításának költségeire, a meder rendszeres kotrására valamint az Intéző Bizottság működési költségeinek fedezésére fordítódik.
Az évenkénti közgyűlés, a horgásztanya rendbetétele és a horgászverseny megrendezése jelentette a közösségi élet folytonosságát, mivel a tagok nagyobbik része nem helybeli lakos. 1993-ban a horgász egyesület kilépett a MOHOSZ-ból és hét balatoni egyesülettel létrehozta a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségét. Az önkormányzat 33 évre bérbe adta számukra a strand melletti területet, melyen a horgásztanya áll.

Forrás: wikipedia, Ezüst Híd Horgász Egyesület; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu
Cím: Alsóörs
Tel: 0036705322177
E-mail: szerkesztoseg@hirmagazin.eu
Web: http://www.hirmagazin.eu


Exit mobile version