Home Külföld Kiemelt külföldi hírek Akár nagyon súlyos mellékhatásai is lehetnek egy Spanyolországban népszerű fájdalomcsillapítónak, amit bárki...

Akár nagyon súlyos mellékhatásai is lehetnek egy Spanyolországban népszerű fájdalomcsillapítónak, amit bárki megkaphat, ha ott nyaralva orvosi ellátásra szorul.

1708597038 k0gziexab md
pixabay

A spanyol orvosok által széles körben használt, a brit média által csak „gyilkos fájdalomcsillapítónak” nevezett gyógyszer sorra szedi áldozatait a szigetországban – írja a Pénzcentrum a Daily Mail cikke alapján, akik utána jártak a szer mellékhatásainak.

Egy Spanyolországban élő brit nő a lapnak elmondta, amputálni kellett ujjait a kezén és a lábán is, miután szeptikus sokkot kapott, és a bőre elkezdett „rohadni”. Az orvosok a tüneteit a Nolotillal hozták összefüggésbe. Egy másik, 60-as éveiben járó áldozat azt is elmesélte, hogyan szenvedett a „szörnyű” mellékhatásoktól, amelyek „borzalmassá” tették az életét, miután Nolotilt kapott, hogy enyhítsék a vállműtétje utáni fájdalmat.

Mint írják,

a Nolotil az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító Spanyolországban, évi 22 millió dobozzal fogy.

A gyógyszert Németországban szabadalmaztatták 1922-ben Novalgin néven és ma is számos helyen forgalmazzák, ám az idő közben kiderült káros mellékhatásai miatt 40 országban, például Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Indiában és Ausztráliában is betiltották. Magyarországon 2007 és 2020 között vényköteles gyógyszernek számított.

Az ADAF (Association of Affected by Pharmaceuticals) egy brit non-profit szervezet, amelynek célja, hogy segítsen és támogasson olyan egyéneket és családokat, akik megtapasztalták a Nolotil (metamizol) mellékhatásait. Spanyolországban viszont vezető fájdalomcsillapító, bármilyen típusú fájdalom csillapítására vagy láz csökkentésére felírják, ahogy fejfájásra, fogfájásra, térdfájásra, hátfájásra, sebészeti beavatkozások előtt vagy után is.

A brit szervezetnek legkevesebb 350 olyan, 1997 és 2023 között történt esetről van tudomása, melyekben a készítmény súlyos mellékhatásokat okozott, ezek közül 170 Spanyolországban nyaraló turista volt.

Mindezek dacára a spanyol kórházakban és egészségügyi központokban továbbra is szabványos protokollként írják fel a Nolotilt. Sőt, a cikk szerint a betegek jogait is sértik azzal, hogy akkor is adják, ha a páciens kifejezetten kéri, hogy ne kapja meg, és akkor is, ha a kórtörténetben szerepel, hogy a kezelt személy allergiás a gyógyszerre.

A Nolotil-ellenes kampányt folytató Cristina Garcia del Campo elmondta, hogy csaknem 40 brit állampolgárról tud, akik 2016 óta haltak meg a gyógyszer beadása után, de hozzátette, hogy a valós szám sokkal magasabb is lehet.

A Spanyol Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Ügynöksége 2018-ban már vizsgálta a spanyolországi helyzetet, mivel a helyi farmakovigilanciai rendszert értesítették az agranulocitózis (lecsökkent fehérvérsejt-szám, nagyobb fogékonyság a fertőzésekre) eseteiről, különösen a brit betegek esetében. Mint megállapították,

az agranulocitózisra nagyobb fogékonyság figyelhető meg Észak-Európa lakosságában bizonyos genetikai tényezők miatt,

de a meghatározott etnikai jellemzőkkel rendelkező populációk nagyobb kockázatát nem lehetett egyértelműen kizárni vagy megerősíteni.

A Marbellában található Costa del Sol Kórház statisztikailag vizsgálta a betegek körében előforduló agranulocitózisos eseteket, és megállapította, hogy öt év alatt a betegek egyharmada brit, kétharmada egyéb külföldi volt.

A spanyol médiában már felvetették, hogy előbb-utóbb nyugdíjazni kell a Nolotilt, mert egyre többet használják: „egyre több jel utal arra, hogy túladagoljuk a metamizolt, vagy nem biztonságos módon írjuk fel, és ez (még ha figyelmen kívül hagyjuk is a komolyabb mellékhatásokat) nagyon komoly hatással van az egészségre” – írták akkor.

A probléma tényleg valós, hiszen a Spanyol Gyógyszerügynökség már 2018-ban figyelmeztetést adott ki az egészségügyi szakembereknek, amelyben azt javasolta, hogy kerüljék a metamizol felírását a „lebegő populációnak”, azaz a turistáknak vagy az ideiglenes látogatóknak – írja a lap.

Videó

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version