Hajók potyautasaként juthatnak az Antarktiszra az invazív fajok, veszélyeztetve a térség törékeny tengeri ökoszisztémáját.

Egy vizsgálat, amely a kutató-, a halász- és turistahajókat is nyomon követte, arra az eredményre jutott, hogy a világ mintegy 1500 kikötőjéből érkeznek hajók a Déli-sarkvidékre – írta a BBC hírportálja.

Ahogy Arlie McCarthy, a Cambridge-i Egyetem kutatója fogalmazott, ezek a hajók az egész világot bejárják. Ez pedig azt jelenti, hogy szinte bárhonnan érkezhetnek potenciálisan invazív fajok az Antarktiszra. A kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek az idegenhonos élőlények pedig teljesen megváltoztathatnak egy ökoszisztémát. Új élőhelyeket hozhatnak létre, és megnehezíthetik az antarktiszi állatok számára, hogy megtalálják saját helyüket – tette hozzá Arlie McCarthy.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A tudósok szerint sokkal szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy a hajókon ne juthassanak a területre az Antarktisz élőhelyeit potenciálisan károsító fajok. A hajótesteket kamerákkal kellene megfigyelni és gyakrabban kell tisztítani. A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport műholdas adatokat és a nemzetközi hajózási adatbázist használva határozták meg az antarktiszi forgalom sűrűségét és a hajók kiindulási helyét. A kutatókat meglepte, hogy a hajók nem egy csak egy kiindulási hely és a célállomás között ingáznak, hanem mozgásuk során összekapcsolják az Antarktisz egyébként teljesen lakatlan, izolált területeit a világ több mint 1500 kikötőjével.

Minden tengeri faj, mely meg tud kapaszkodni a hajótesten és túléli az Antarktiszra tartó utat, invazív fenyegetést jelent. Különösen veszélyesek a kagylók, rákok, algák, mivel ezek a hajótesthez rögzítik magukat. A kagylók például megélnek a sarkvidéki vízben és könnyen terjednek. Vízszűrésükkel megváltoztatják a tengeri táplálékláncot és a körülöttük lévő víz összetételét is.

Ez az utolsó hely a világon, ahol még nincsenek invazív tengeri fajok, szóval még van lehetőségünk megvédeni

– mondta Arlie McCarthy.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Hasonlóképpen vélekedett a Cambridge-i Egyetem professzora is. David Aldridge szerint az Antarktisz őshonos fajai izoláltan éltek az elmúlt 15-30 millió évben. Ezért az invazív fajok jelentik a legnagyobb fenyegetést a sarkvidék biodiverzitása számára.

A turizmus erősen szabályozott a régióban, a turistahajóknak biológiai védelmi protokollt kell követniük. A mostani vizsgálat szerint az antarktiszi területekre érkező látogatások 67%-a turisztikai jellegű. A kutatóhajók 21%-ot, a halászhajók pedig 7%-ot tesznek ki. Az Antarktiszi Utazásszervezők Nemzetközi Szövetsége szerint a 2019-2020-as szezonban több mint 70 ezren látogatták meg a régiót.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor

Hirmagazin.eu